menu

La Reine

Lekker er tussenuit. Een weekje Frankrijk. Even geen verplichtingen maar lekker niets doen. Nou ja, niets doen.. Niet werken? Bijna niet werken.. Even niet schaken? Lastig.. Ook met een weekje weg wordt je herinnerd aan werken en schaken. Je kunt de geest niet uitzetten. Die processen gaan altijd door. 

En juist als je rust neemt krijg je de inventieve ideeën. Het is inmiddels een continue proces om puzzels te verzinnen. Nadat ik jaren geleden een Kerstpuzzel maakte voor de vereniging om de schakers tijdens de coronatijd ook wat tijdens Kerst om handen te laten hebben komen de ideeën nieuwe puzzels automatisch naar boven borrelen. De Zomerpuzzel voor 2022 is al klaar en er staan er al tientallen klaar om opgelost te worden. Dus al ben ik op vakantie, aan schaken denken zet je niet uit. Het wordt een tweede natuur. Je moet er mee leren leven.

Maar in het Franse land van de Languedoc met zijn wijnvelden die er in het voorjaar nog troosteloos bij liggen doet niets je aan schaken denken. Je vraagt je natuurlijk wel af of er een schaakclub is. Hoe ver zou je moeten rijden om je wekelijkse potje schaak te kunnen spelen? Moet je dan naar de grote stad? Of zou je ook in een lokaal cafeetje een clubavond kunnen bijwonen? In het verleden heb ik vaak een Frans schaaktijdschrift gekocht, maar daar moest ik dan wel 30 kilometer voor rijden. Dus ik betwijfel het zeer dat er in deze kneuterige regio geschaakt wordt..

Des te meer werd ik verrast toen ik in de lokale supermarkt een schaakembleem tegenkwam. Ik liep te neuzen tussen de schappen van de supermarkt op zoek naar een lekker wijntje. De etiketten van de lokale wijnen tonen meestal een afbeelding van een olijfboom, een eik of van het chateau. Soms is er een creatieveling aan de gang gegaan en dan kun je van alles verwachten; van een woordgrap tot een roze big en alles wat er tussenin zit. Maar mijn oog viel op een zwarte dame. Zowaar: Een schaakstuk!
Welke wijnboer zet er nu een schaakstuk op zijn wijnetiket? Dat is echt een liefhebber! De tekst op de achterzijde geeft uitleg: De wijn heet “La Vigie”. En de uitleg is dat la reine, de koningin het sterkste stuk op het bord is dat de andere stukken beschermd. Net zoals La Vigie dat in dit verband de wachttoren kan betekenen die waakt over de wijngaard. Vervolgens gaat het etiket in op de smaak van de wijn en de gerechten waarbij deze het beste genuttigd kan worden. En dat is zo ongeveer alles.

Het is een rode wijn uit de Corbières dus dat belooft een stevige wijn. Precies waar wij van houden. De wijnboer is een schaker dus hij zal goed over deze wijn hebben nagedacht dus dat belooft wat. Ik neem er één mee en dezelfde avond moet die er aan geloven.
En wat een genot! Je ruikt het rode fruit zodra je hem opent. De inktzwarte aanblik en kruidige geur geeft de impuls om er zo snel mogelijk aan te beginnen. Deze schakende wijnboer stelt je niet teleur. Dankzij het schaken heb ik al weer iets moois ontdekt. De volgende dag wat flessen ingeslagen om mee naar Nederland te nemen. Want zoals Ilja zegt: "Het leven is te kort om slechte wijn te drinken".

Het is niet de eerste keer dat het schaken me op iets moois attendeert. De eerste keer was veertig jaar geleden toen ik in de bibliotheek een elpee leende van Chris de Burgh. Best Moves staat er op de voorzijde met een afbeelding waarop Chris tegen zichzelf schaakt. Ook daar luister ik nog met veel plezier naar.

Hans van Capelleveen
Maart 2022
Geschreven op 30 maart 2022.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

26/11 | Open Kampioenschap Gemeente Rheden 2023 op 16 december 2023

26/11 | Grootste Pepernoot 2023 is Dion Vaessen

20/10 | Stijn de Jonge is Jeugdkampioen van de gemeente Rheden 2022

20/10 | Wouter van Rijn is Kampioen van de gemeente Rheden 2022

19/09 | Schaak-Off 2022 bij Velp op 23 september

Kalender

« Mrt, 2024 »
madiwodovrzazo
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

08/03: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

08/03: Interne Competitie van 20:00u tot 23:30u

11/03: Externe Competitie Lochem 1 - Velp 2 van 19:45u tot 23:30u

Puzzel