menu

Velp 3J draait warm

Met drie senioren in de gelederen vocht het jeugdteam voor wat het waard was. Eindelijk stonden de blikken goed, waren de gedachten bij het schaakspel, en werd er tijd geïnvesteerd om de wedstrijd tot een goed einde te brengen. De uitslagen waren voornamelijk in het voordeel van het alleraardigste team uit Ede, maar er is weer duidelijk vooruitgang te zien in het spel van de jongemannen.

Op bord acht mocht Nout het met de witte stukken opnemen tegen een vriendelijke tegenstander. Nout kwam met wit prima uit de opening, maar kreeg een vervelende penning tegen: de klassieke met Lg4 en Pd4. Dit zorgde voor een open koningsstelling, maar nog 's middags had een van zijn teamgenoten geopperd dat de open g-lijn ook voor kansen kon zorgen. Dit had Nout onthouden, en hij ging voor die koningsaanval. Ondertussen zette hij ook zijn pionnen op de verkeerde kleur, waardoor hij een loper zag worden opgesloten. Dit leverde zijn tegenstander ook een open lijn op, en toen de dames geruild waren was de angel uit de witte aanval, en kwam zwart binnen over de c-lijn. Het een ander werd afgeruild, en door een dubbele aanval met schaak wist de speler van De Cirkel een tweede loper buit te maken. Dit leverde geen problemen meer op om de winst naar zich toe te trekken. Nout verloor. Sportief analyseerden beide schakers alle mogelijke varianten, complimenten voor Leo Lukasse voor het geduld en de eenvoud waarmee hij met Nout wilde analyseren. Die is na vanavond weer vijftig ratingpunten sterker geworden!

We maken een sprongetje naar bord drie, waar Hanna met de zwarte stukken ook een sterke tegenstander had. Bijna 1400-rating was haar deel. Ze kwam met tegengestelde rokades helemaal niet beroerd uit de opening, maar miste even een dame-aanval die meteen tot mat leidde. Helaas ook een nul voor de schaakdame van Het Derde.

Floris op bord vier deed wat terug voor de goeden. Hij offerde een stuk voor een pionnenfront van jewelste in het centrum, en een koningsaanval met diverse lichte en zware stukken. Het werd een doorslaand succes. Het torenoffer op g6 beëindigde de partij. Zijn sportieve en complimenteuze tegenstander gaf meteen op.
"Ik zag de aanval al aankomen," zei een tegenstander.
"Dat zijn de mooiste," merkte de trainer op. "Aanvallen die je ziet aankomen en waar je niets tegen in kan brengen."
Floris ging met een brede grijns huiswaarts.

Menno op het eerste bord wist tegen een sterke tegenstander in het begin een vuist te maken, maar kwam langzaam maar zeker slechter te staan. De pionnen van wit waren duidelijk sterker dan de stukken van zwart, en een fout van Menno beëindigde de partij onmiddellijk. Enigszins teleurgesteld moest Menno de koning omleggen.

Ook Rick en Lucas, gebroederlijk naast elkaar op bord 5 en 6, moesten hun meerdere erkennen in hun tegenstanders. Beiden vochten als leeuwen, maar Rick had de aanval van zijn tegenstander op de damevleugel onderschat, en kwam teveel materiaal achter om nog kans te maken op een succesje. Helemaal niet zo slecht gespeeld overigens, meer een ervaringsprobleem. Rick moet gewoon veel meer interne competitie spelen. Lucas was weer geconcentreerd, maar hij zag iets over het hoofd, waardoor de vrijpion op de c-lijn ervoor zorgde dat zijn dame ingesloten werd. Hij haalde er een stuk en een toren voor terug, dus er was niet al te veel aan de hand, maar die vrijpion bleef maar een gifkikker in zijn stelling. Met gevoel voor positie deed de Schaakscholer er nog alles aan om een goed resultaat neer te zetten, maar zijn tegenstander deed zijn sportieve plicht door de juiste zetten te blijven vinden. Lucas moest na uren schaken zijn koning omleggen.

De laatste twee partijen.

Paul had op het tweede bord met de witte stukken een tegenstander die een stuk sterker speelde dan zijn rating van 1312. Akkoord, Paul had het loperpaar en de verst verwijderde vrijpion, maar moest door ongelijke lopers de partij toch op een remise laten aankomen. Zijn tegenstander irriteerde zich behoorlijk aan de teamgenoten van De Cirkel, die aan de bar veel te hard aan het babbelen waren over de partij. Puur enthousiasme natuurlijk, maar wel een veelvoorkomend probleem. Het blijkt steeds weer lastig om de stilte te bewaren als de schaker enthousiast zijn overwinning viert, of als buitenstaander altijd betere zetten op het bord vindt dan de schakers die daadwerkelijk de partij spelen. Het is eenvoudig wat te roepen over een stelling als je er naast staat, omdat de beslissing geen gevolgen heeft. Maar hoe vaak komt het niet voor dat na een goedbedoelde suggestie de woorden uit dezelfde mond klinken: "Onee, toch niet..."!
De tegenstander van Paul gaf met weinig eufemistische bewoordingen aan hoe hij over de zaken dacht, en in hun hart waren veel schakers aanwezig het met hem eens. Vanzelfsprekend is iedereen in goed gemoed vertrokken - we hoeven er niet van te eten.

Wel van de hapjes van Hennie, die met een grote schaal lekkernijen de gasten en het thuisvolk kwam verwennen.

De beste partij van de avond was zonder twijfel die van Son. Met de zwarte stukken kwam hij uitstekend uit de opening. Hij liet de gewenste tegengestelde rokade van wit niet toe, en wist het centrum te bezetten met zijn stukken. De foutieve zet Pa4 van zijn tegenstander liet een combinatie toe, die een stuk zou winnen. Son rekende alles keurig door, en bleef geconcentreerd zetten doen. Toen de dames en een torenpaar van het bord verdween, restte een eindspel van T+L tegen T, waarbij Son de extra loper had. Beiden hadden ook een handje vol pionnen. Son zette zijn stukken op de goede velden en ging op jacht naar de pionnen van zijn tegenstander. Handig, zo'n extra stuk. De pionnen vielen een voor een, en met een geinig loperschaakje wist Son de torens ook te ruilen. Zo bleef hij een loper voor, met gelijk aantal pionnen. Hij legde als een professional de witte pionnen vast op de zwarte velden, zodat hij met zijn zwartveldige loper ook deze kon opsnoepen. Omstanders wisten dat Son dit zou gaan winnen, en ook zijn tegenstander berustte in zijn lot: hij gaf sportief op.

Ondanks de twee fraaie overwinningen, en de remise van Paul, verloor het team terecht met 5,5 - 2,5.

De groei is te voelen.
Geschreven op 22 december 2018.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

12/01 | De eerste voorspellingen van de Tata Poule staan in het Ledengedeelte

05/01 | IJSCO Ede: Nout 1e in E! Son 2e in A!

05/01 | Martijn Boele - De Snelschaakkampioen van 2019!

01/01 | Snelschaakkampioenschap VSV op 4 januari om 20:00u

01/01 | Schaakschool gesloten op 4 januari

Kalender

« Jan, 2019 »
madiwodovrzazo

1

2

3

45

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

2526

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

25/01: Schaakschool van 15:15u tot 20:00u

25/01: Externe Competitie Velp 2 - UVS 4 van 19:45u tot 23:30u

25/01: Interne Competitie van 20:00u tot 23:30u

Puzzel