menu

Velp 2 doet goede zaken tegen Voorst 2

 Gisteren is de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen van de SOS competitie gespeeld in klasse 2D, tussen Velp 2 en Voorst 2. Beide teams zijn gepromoveerd uit de 3e klasse. Velp omdat ze eigenlijk kampioen waren, Voorst als middenmoter vanwege het lage aantal inschrijvingen in de competitie dit jaar.


Het is bijzonder dat deze wedstrijd plaatsvindt uiteraard vanwege de nieuwe richtlijnen uit Den Haag ten aanzien van het coronabeleid. Deze werden helder uiteen gezet door Hans van Capelleveen. De nieuwe locatie van De Velpse schaakvereniging heeft door deze aangescherpte regels aan allure gewonnen. De bestelling wordt nu zelfs aan de tafels opgenomen! Verder waren de grootste wijzigingen dat je niet meer mocht kijken naar de nog spelende partijen, wat wel een groot gemis is uiteraard.


De kersverse wedstrijdleider André van Kuijk vroeg aan Dries van Eijk of hij een voorkeur had voor bord 1 of 3, aangezien Eric de Winter graag op bord 2 wilden spelen. Het maakte Dries niets uit en André plaatste hem op 3 (en Alain van der Velde op 1).


De interne competitie is door het weinig in aantal overblijvende spelers omgezet in een simultaan. Vadim van Kuijk speelde tegen Hans van Capelleveen, Robert Ratering en ons (relatief) nieuwe lid Herman de Munnik. De laatste twee werden best snel gewonnen door Vadim. Ook tegen Hans wist Vadim te winnen, maar dat ging hem niet lucht af.

 

Op bord 3 speelde Harry Schurink tegen Dries van Eijk, die eigenlijk op bord 1 thuishoort gezien de actuele rating.

Dus hij moest gezien zijn stand wel winnen. Gelukkig wist hij het zelf niet! Hij kwam met zwart niet lekker uit de startblokken, maar zijn geluk bleek dat de zwarte lopers werden afgeruild. Dries had zijn paard op g5 staan met het doel om de e4 pion te dekken. Deze werd later geofferd om een vrije h-lijn te verkrijgen. Dit pakte gelukkig goed uit doordat wit ging voor de directe winst, maar vergat dat mat op h8 niet meer te voorkomen was. Mooie, maar wel heel snelle partij!

 

Op bord 4 speelde Lazlo van Kuijk tegen Paul Westhoff. Zij kennen elkaar van het OSKA toernooi in Arnhem. Toen werd het volgens Paul remise. Lazlo’s koning kwam in de beginfase enigszins in de verdrukking, doordat zwart een gevaarlijk ogende aanval op zijn stelling deed. Wit bleef koel en zag dat er feitelijk niet veel dreigde en dat de hulptroepen nabij waren. Hij loste zwarts aanval mooi op door een dameruil af te dwingen en vandaar nam wit de leiding over. Een loperpaar dat gericht stond op zwarts koningsstelling, samen met de vrijgekomen h-lijn die goed werd benut door een toren in de eindfase, rondde wit het mooi af. Lazlo kreeg de felcitaties.

 

Op bord 8, nam Son Stavenuiter het op tegen Dick Hoekman. De jongste speler drukte zijn tegenstander met veel overmacht te hoek in, waar ie nooit meer uitkwam. Son kon kiezen uit vele goede zetten en dan is het hopen dat het niet net die ene slechte wordt. Dat was dit keer geenszins het geval en sleepte een belangrijk punt binnen.

 Op bord 6 speelde Julian van Kuijk tegen Lammert de Bruin. Deze partij had een complex middelspel met nog vele stukken op het bord. Op een gegeven moment stonden er 8 stukken op de c-lijn, waarvan slechts één pion. Op zich was dit ook Julian’s bedoeling om de aanval zich hier te concentreren, maar hij verloor toch een loper op d3 door een vork van een paard. Deze kon niet geslagen worden door de dame omdat een zwarte loper op de lijn g6-b1 stond en dan in één lijn stond met de eigen koning op b1. Al snel daarna kwam de tweede toren op de c-lijn, waardoor wits stukken positioneel beter stonden. Een beslissend stukwinst beëindigde de partij. Zwart verdedigde zijn koning met de Dame en door schaak te geven met een toren op de achtste rij verloor zwart zijn dame (magneetschaak). Julian won erg verdiend.

 

Tussenstand, 4 tegen 0! Nog een half puntje is genoeg voor de volle twee matchpunten. 

 

De volgende partij die eindigde was die tussen John de Boer en André van Kuijk. Helaas lukt het niet om het voorbeeld van zijn twee zonen te volgen en moest de beslissing nog even worden uitgesteld! Hij speelde zijn geliefde Najdorf en John trok vrij onverwachts ten strijde met een grand prix gecombineerd met lange rokade. André had dit niet ingecalculeerd en moest alle zeilen bijzetten, waarbij hij de hangende pion op e3 moest opgeven. Hij leek na het ruilen van de zware stukken nog remise in beeld te hebben, maar dat bleek schone schijn. Een terechte overwinning voor wit.


Op bord 7 speelde Maarten Jansen tegen Jan Stuut. Het was een Italiaanse opening waarbij zwart op de derde zet geen Lc5 speelde maar Pf6. Wit speelde na gerokeerd te hebben iets te vroeg c3. Hierdoor kon zwart wits pion op e4 bemachtigen. Daarna zorgde de zwarte loper ervoor dat de koning beschermt bleef en kon het paard op e4 positie houden. Later verspeelde wit ook nog zijn dame door een aftrekaanval en toen was de wedstrijd wel gespeeld. Jan kon een vette grijns niet onderdrukken. De overige Velpenaren ook niet. Jan wint en daarmee ook het team.


De overwinning werd nog groter toen ook op bord twee werd gewonnen door Eric de Winter. Hij speelde met wit tegen Rolf van Agtmaal. Eric speelde een gedegen partij tegen deze veteraan en maakte naar eigen zeggen eindelijk weer eens geen blunder. Een pionnetje voor en een lekkere stelling bleek voldoende.

 

Op bord 1 vond, ondanks de reeds behaalde teamoverwinning, toch nog een spannende partij plaats tussen Alain van der Velden en Guido van Heuvelen! Met nog slechts enkele minuten op de klok voor Guido, besloot Hans van Capelleveen om de klok te vervangen aangezien de batterijen vrijwel op waren. Dit zorgde voor zoveel concentratieverlies bij Alain dat hij pardoes een stuk weggaf in een toch op zijn minst een remise-achtige stelling (en eerder volgens Guido geheel gewonnen voor Alain). Hij had een paard en een loper met twee pionnen tegen een toren en drie pionnen. Heel jammer natuurlijk, maar dit overkomt helaas iedereen wel eens, inclusief de frustratie die erop volgt.  Maar ach, Velp 2 pakt de volle winst moet je maar denken!


En last but not least: de avond verliep vlekkeloos en de sfeer was echt bijzonder goed. Beide teams waren duidelijk blij dat het schaakseizoen toch weer van start is gegaan. Hoe het verder gaat, zullen we zien....

Geschreven op 03 oktober 2020.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

05/05 | Aankondiging GP Jeugdtoernooi Velp op zondag 26 mei

26/11 | Open Kampioenschap Gemeente Rheden 2023 op 16 december 2023

26/11 | Grootste Pepernoot 2023 is Dion Vaessen

20/10 | Stijn de Jonge is Jeugdkampioen van de gemeente Rheden 2022

20/10 | Wouter van Rijn is Kampioen van de gemeente Rheden 2022

Kalender

« Jun, 2024 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Komende agendapunten:

21/06: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

21/06: Algemeen Rapid Toernooi Ronde 10, 11 en 12 van 20:00u tot 23:30u

28/06: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

Puzzel