menu

Velp 2 aapt het eerste na

Op donderdag 21 november ging Velp 2 op bezoek bij ASV om daar te spelen tegen het achtste team. Op papier zou dat goed moeten komen voor Velp. De teamleider hoefde niet mee te spelen maar kon zien hoe het toneelstuk zich ontrolde.

Allereerst was het Walter Manschot die op bord vijf een goede pot speelde. Hij kwam sterk binnen via de a-lijn met twee torens en kon kort daarna de eerste winst laten optekenen.

Vadim van Kuijk speelde aan bord een en kwam al snel twee pionnen voor in een knotsgekke opening (Albin tegengambiet dat Vadim wel kende en zijn tegenstander, die het zelf dus speelde, eigenlijk niet). Zwart kreeg geen enkele kans zich te ontwikkelen en stond vanaf de tiende zet met zijn rug tegen de muur, wachtend op de verlossing. Die bracht Vadim met veel plezier.

Wim Louwman begon goed en creëerde een vrijpion op e6. Daarna werd ook f6 in de aanbieding gezet, waarmee de lange diagonaal open kwam te liggen. Wim liet zich meeslepen met het snelle tempo van de tegenstander, die een batterij met dame en loper op de diagonaal plaatste. Wim moest zijn dame geven om de aanval te onderbreken en mat te voorkomen.
Hij kwam dit niet meer te boven.

Jan van Galen speelde aan bord zeven een mooie en degelijke partij. De aanval leverde al snel een pion op en daarna nog een. Jan drong de stelling binnen en won vervolgens ook nog een toren. De tegenstander gaf wijselijk op.

Bij invaller Alain van der Velde bleef de stelling lang gesloten. André van Kuijk, voor wie hij inviel, kwam op tijd binnen om te zien of Alain op bord zes de honneurs goed waarnam. En dat deed Alain goed. Hij splitste de tegenstander eerst een geïsoleerde dubbelpion op de c-lijn in de maag om daarna de zware stukken af te ruilen. Met paard en loper werd een van de gedubbelde pionnen opgehaald en het eindspel vakkundig uitgespeeld.

Eric de Winter trachtte op alle mogelijk manieren te compliceren en druk te zetten om daarmee de tegenstander uit zijn evenwicht te brengen. Niets mocht echter baten. Steeds werd weer een goed antwoord gevonden. Na de eerste keer het remise aanbod af te slaan werd het de tweede keer berustend aangenomen.

Julian van Kuijk drong zijn tegenstander met zwart op bord acht terug in zijn hok. Zijn mooi ontwikkelde centrum bracht hem het betere van het spel. In een ingewikkelde stelling met veel combinatoire mogelijkheden wist Julian een stuk te winnen. Uiteindelijk werd met tijdnood in een eindspel met dame tegen toren overtuigend gewonnen.

Lazlo van Kuijk stond vanaf de opening al lekker op bord vier. Met twee open lijnen op d en f kon hij druk uitoefenen op de stelling van wit. Hij sloot de avond heel mooi af met een verrassende zet Lh3. Die leek gepakt te kunnen worden door de pion op g2 maar dan was het snel mat gegaan. In plaats daarvan verdedigde wit nog kranig. Maar nadat op g2 geslagen was en de koning met Ph4+ naar de onderste rij werd gedwongen werd de verkeerde keus gemaakt door wit. Onderstaande slotstelling kostte wit opmerkelijk veel tijd om te zien dat mat aanstaande is.
En zo won Velp 2 met 6,5 - 1,5 en kopieerde hiermee voor de tweede keer het resultaat van het grote broertje Velp 1.
Dat gaat lekker!


Geschreven op 23 november 2019.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

20/10 | Stijn de Jonge is Jeugdkampioen van de gemeente Rheden 2022

20/10 | Wouter van Rijn is Kampioen van de gemeente Rheden 2022

19/09 | Schaak-Off 2022 bij Velp op 23 september

11/09 | Kampioenschap Gemeente Rheden 2022 op 16 oktober 2022

27/06 | VSV is met vakantie in de maanden juli en augustus. 2 september starten we weer.

Kalender

« Jan, 2023 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

Puzzel