menu

Kasteelheren overmeesterd

Op vrijdag 21 februari reisden de Velpse schakers in drie Renaults af naar Wijchen om daar aan te treden tegen Kasteel 2. De lokale schaakclub dankt haar naam aan het mooie raadhuis uit de 14 eeuw. Maar voor de toeristische tips hadden de schakers geen oog. Zij concentreerden zich op de te halen winst om het kampioenschap dichterbij te brengen.

Alain van der Velden viel in op het zesde bord om zich te revancheren voor zijn verlies in Velp 3j een week eerder. Hij speelde daardoor deze keer extra scherp en kon al vrij snel met een dubbelaanval met Db6 (valt samen met de loper f2 aan) de pion op b2 opsnoepen. En hoewel dan altijd fout is was het deze keer goed. De paarden van wit stonden op de verkeerde velden en de gatenkaas in combinatie met het gebrek aan ontwikkeling van wit bracht een snelle winst binnen.

Walter Manschot ging op bord vijf moeizaam uit de startblokken. Hij stond minder, stond gelijk en kwam na afruil van stukken eindelijk in een initiatiefrijke positie. Zijn dame en paard werkten goed samen om het leven van de kwetsbare koning zuur te maken. Dat resulteerde in pionwinsten waarmee de partij gewonnen werd.

Menno Potjer viel ook in. Hij speelde met zwart en liet zijn lichte stukken gevaarlijke manoeuvres uithalen. Dat leverde echter wel materiaal op en dankzij zijn tactische kracht wist ook hij betrekkelijk gemakkelijk de winst binnen te harken.

Julian van Kuijk mocht op bord zeven het weer met de witte stukken proberen. Hij bleef rustig. Bouwde veel complexiteit in en dat leverde in het middenspel een kwaliteit op a8 op. Om deze materiaalvoorsprong dan ook om te zetten naar winst dat kost dan nog wel even wat tijd. Maar met het afruilen van de stukken werd het verschil groter waardoor Julian met 4 uit 4 de topscoorder is en blijft.

Waarmee het om halfelf 4 - 0 voor Velp stond.

André van Kuijk kreeg kort daarna op bord vijf een remise-aanbod. De teamleider liet hem vrij te bepalen wat hij daarmee wilde. André telde zijn knopen en zag in dat dat een prima uitslag was. Uiteraard met de vrees dat hij als enige punten zou laten liggen.. maar ja, dat is het risico van het vak.

Op bord 1 speelde Hans van Capelleveen tegen de sympathieke tegenstander die hem steeds waarschuwde als hij aan zet was. Beiden hadden elkaar al eens getroffen in het snelschaakcircuit en tijdens de wedstrijd werden dan ook regelmatig korte oordelen over de stelling gedeeld. Een leuke partij die af en toe behoorlijk complex was en daarom extra secuur gespeeld moest worden. Dat lukte Hans beter dan de tegenstander. In een stelling waarin Hans met wit een vrijpion meer had sloeg hij twee keer remise af. Toen zwart een stuk weggaf gaf hij direct op.

Nadat Eric de Winter bij zet twee zijn zojuist verkregen consumptiebon weer moest inleveren ten faveure van zijn tegenstander kreeg hij daar in het middenspel een vol stuk voor terug. Maar Eric was niet scherp. Hij liet een dubbele aanval toe op twee ongedekte torens en kon een van beiden niet meer redden. Met een kwaliteit minder bleek in het eindspel toch dat Eric meer kwaliteit had en de verloren toren werd weer terug gewonnen. Dat gaf Eric niet meer uit handen.

Als laatste was Lazlo van Kuijk nog bezig op bord drie. Hij leek zijn tegenstander klem te hebben gezet op de koningsvleugel. Het leek een diagrammetje waar een opdracht "mat in x" bij hoorde. Lazlo investeerde veel tijd in het diagrammetje, maar vond de oplossing niet. Het kostte wel veel tijd waardoor hij in tijdnood kwam. Ondanks de twee minuten extra tijd vanwege het uitvoeren van onregelmatige zetten van de tegenstander wist hij het niet te redden.

En daarmee kwam de eindstand op 6,5 - 1,5 winst voor Velp 2 waarmee de Kasteelheren verslagen waren en de promotie naar de tweede klasse dichter bij is gekomen.

Geschreven op 22 februari 2020.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

MB schreef op 23 february, 2020:

Lekker hoor!
Voor straf moet Lazlo 10 potjes snelschaken tegen Brent.

Brent schreef op 24 february, 2020:

Ben ik het helemaal mee eens!

Nieuws

28/08 | Op 4 september start het schaakseizoen in de Elleboog

01/05 | Op 1 mei 13.00-15.30 Vadim in NK jeugd Online

24/02 | Puzzel mat in 2 in het Ledengedeelte

23/02 | Zes jeugdleden geslaagd voor de Stappenexamens !

15/02 | Velp 1 wint met 7-1 van Elster Toren 1

Kalender

« Sep, 2020 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Komende agendapunten:

Puzzel