menu

Velp 1 wint van Koningswaal OSBO 2016/2017

In nog slechts elf steden in Nederland was het winters koud, maar in Velp steeg de temperatuur tot ruim boven het vriespunt. Het winterzonnetje voelde zomers aan. Zagen we daar een krokus de kop op steken?

Rond half acht, toen de spelers van Koningswaal binnendruppelden, moesten de kachels toch worden ontstoken. Niet te warm - het beloofde een verhit avondje te worden.

Koningswaal was met afstand de ratingfavoriet. Niet alleen in deze wedstrijd, maar in de gehele klasse 1B van de OSBO steken zij er met kop en schouders boven uit. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat het team uit Beuningen voor de wedstrijd tegen Velp fier op de eerste plaats stond, terwijl Velp 1 in de lagere regionen om lijfsbehoud vecht.

Op elk bord was er sprake van een rating-surplus, variërend van 20 punten tot 215 (!) punten. Maarja, op papier, en papier is geduldig.

Op bord 8 begon Rik voortvarend. Zijn tegenstander wilde maar niet het centrum bezetten, zodat Rik al vlot een koningsaanval kon opzetten. Het tegenspel op de damevleugel kwam niet al te lekker van de grond, en met het bezetten van mooie velden in het centrum won Rik een pion. Helaas kon hij dit niet tot winst uitspelen, en moest hij berusten in remise.

De tegenstander van Hans op bord 7 had zijn teamleider gevraagd op een lager bord te mogen plaatsnemen om weer eens een partij te winnen. Daar wilde Hans liever niet aan meewerken. De 112 extra ratingpunten van zijn tegenstander gaven het schaakinzicht op het bord niet weer. Een woud van stukken aan alle kanten van het bord, en toen Hans niet terugsloeg, maar zijn loper terugzette naar c8 was het pleit beslecht.
Een lekkere en zeer verdiende overwinning voor onze teamcaptain.

Op bord zes was jeugdspeler Brent tegen een aanval-met-de-zware-stukken terecht komen. Onze jongeling gaf geen krimp, rekende de varianten goed door, en opende op de andere vleugel de stelling. Met de zwarte koning nog in het centrum kon dat niet goed aflopen voor de Beuningener, en na een sterke partij zette Brent zijn tegenstander genadeloos mat.

Eric kwam beroerd uit de opening, maar wist door vechtschaak in de stelling te blijven hangen. Het was merkwaardig dat zijn tegenstander de zware stukken afruilde, waardoor de druk allengs minder werd, maar toen Eric een pionnetje verloor, en een eindspel in moest met een paard tegen een loper, leek het een moeilijk verhaal te worden. Manhaftig speelde Eric door, vooral in belang van het team.
Zijn tegenstander begon zich daaraan te irriteren, waardoor er zomaar nog eens een paardvorkje in de stelling zou kunnen komen. Onder het gebrom van steeds meer commentaar, en misschien ook doordat de stand in de wedstrijd op dat moment in het nadeel van Koningswaal was, ontstond er een discussie.
Die had voorkomen kunnen worden als Eric gewoon was mat gezet, wat wel een beetje de bedoeling is van het schaakspel.

René speelde opnieuw een prima partij. Met positioneel gevoel wist hij zijn tegenstander steeds verder de penarie in te drukken. Toen er zwaar materiaalwinst op komst was, werd er opgegeven. Hiermee is de lelijke verliespartij in de OSBO-cup ruimschoots weg gespoeld!

Jan Schadd kwam tegen rating 2114 (daar is het verschil van 215 punten) uitstekend uit de opening. Jan wist zelfs een kwaliteit buit te maken, maar liep tegen een enorme koningsaanval op. Het loperpaar was oppermachtig, en Jan werd helaas voor Het Eerste van het bord gecombineerd.

Op bord twee wist Erika handig gebruik te maken van de slechte positie van de vijandelijke koning, en de open stelling. Zwart had letterlijk al zijn pionnen naar voren geschoven. Toen Erika de open lijnen bezette, en binnendrong met haar torens, was het snel bekeken voor de zwarte positie: Erika won een stuk, roofde in het voorbijgaan en half dozijn pionnen mee, en stond huizenhoog gewonnen.
Haar tegenstander wilde bewijzen zien, en daarover werd niet gemekkerd: Erika speelde de stelling met vaste hand naar winst. Toen duidelijk werd dat er deze avond bij de Velpse Grande Dame niets te halen viel, werd de hand geschud.
Ook Erika kon zich nog een verliespartij herinneren: twee jaar geleden in de OSBO-cup tegen dezelfde tegenstander. Lollig merkte ze op: "Zo, nu is het 1-1." Haar tegenstander vatte het ondanks het verlies sportief op.

Kopman Martijn speelde op het eerste bord tegen de Beuningense kopman. Hij kwam prima uit de opening, en besloot een pion te offeren voor het loperpaar en open torenlijnen op de vijandelijke koning. Zijn tegenstander bleef de juiste zetten vinden, en toen Martijn zijn witveldige loper moest ruilen tegen het paard, zodat deze knol geen mooie velden zou vinden, was het met de ongelijke lopers nogal remise.
Zijn tegenstander schaakte met een pion meer terecht door, maar moest na een zet of 30 toch ook berusten in de puntendeling.

Heeft u meegeteld?
Nee?
Velp 1 won met 5-3 van Koningswaal 1!

Hiermee stijgt Het Eerste naar de 4e plaats, en lijkt het zich veilig te hebben gespeeld. Nog twee matchpunten zijn benodigd om hiervan zeker te zijn!

De Koningswalers zochten redenen hoe dit kon gebeuren, en trotseerden tegen middernacht de kou om huiswaarts te keren.


Naschrift: nu alle OSBO-wedstrijden in 1B gespeeld zijn, blijkt Koningswaal nog steeds 1e te staan...

Geschreven op 16 februari 2017.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

26/11 | Open Kampioenschap Gemeente Rheden 2023 op 16 december 2023

26/11 | Grootste Pepernoot 2023 is Dion Vaessen

20/10 | Stijn de Jonge is Jeugdkampioen van de gemeente Rheden 2022

20/10 | Wouter van Rijn is Kampioen van de gemeente Rheden 2022

19/09 | Schaak-Off 2022 bij Velp op 23 september

Kalender

« Apr, 2024 »
madiwodovrzazo

1

2

3

45

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Komende agendapunten:

03/05: Schaakschool GEEN SCHAKEN - Vakantie van 18:15u tot 20:00u

03/05: Algemeen Rapid Toernooi Ronde 7, 8 en 9 van 20:00u tot 23:30u

10/05: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

Puzzel