menu

Velp 1 stijgt boven zichzelf uit tegen Pion 1

Het trok koud op toen de schakers van Pion 1 de Paperclip binnen kwamen. De rillingen liepen je over de rug. Gelukkig was het binnen lekker warm gestookt want de spanning was om te snijden. Pion 1: Het sterkste team uit de poule en een team waar ons eerste de laatste jaren tegen onderuit gaat.

De gemiddelde rating van Pion is dan ook 150 punten hoger dan die van Velp 1, dus de angst dat het fout zou aflopen was niet uit de koude lucht gegrepen. Gelukkig was Albert Vosse als scheidsrechter aanwezig om het duel in goede banen te leiden. Hierdoor konden de Velpse leiders de tijd aan hun eigen partij besteden en daardoor betere zetten afleveren.

Aan bord 8 speelde Eric de Winter met wit tegen een jeugdig talent van Pion. Eric die 's morgens nog duizend doden stierf bij de tandarts, was aan zijn tweede pijnlijke sessie van de dag begonnen. Het werd een tactisch middenspel waarin de paarden en lopers van Eric de zwart dame opjoegen en de jonge tegenstander duidelijk goed was in rekenen. Toen Eric, na goedkeuring door de teamleider, remise aanbood werd dat aangenomen. De analyse leerde dat hij er goed mee was weggekomen. En dat zonder verdoving.

Op het zevende bord speelde Wim Louwman als invaller voor Vadim van Kuijk die in Wijk aan Zee de tienkamp gaat spelen. Op een propvol bord met vele tactische dreigingen kwam de sterkere tegenstander duidelijk beter te staan. Wim vocht voor wat hij waard was maar moest na enkele uren strijden toch zijn meerdere erkennen in de Groesbeker.

Jan Schadd speelde op het derde bord ook tegen een veel sterkere tegenstander. Maar hij vocht ook tegen zijn longontsteking. En één tegenstander, dat gaat nog wel maar die tweede bleek net iets te veel. Beide flanken stonden onder druk. En toen de koningsstelling werd opengebroken met de doormars van de witte b-pion was het snel bekeken.

Hans van Capelleveen speelde met wit en kreeg een Caro-Kann tegen zich. Hans wist dat de tegenstander altijd met zwart speelde en dit systeem kun je tegen alle beginzetten gebruiken. Een theoreticus dus. Hans besloot daarom snel af te wijken van de normale paden en zijn paard manoeuvreerde snel richting de onontwikkelde koningsstelling. Zwart ruilde zijn witte loper af en de onontwikkelde koningsstelling bleef de hele wedstrijd zijn probleem. Hans vond echter niet de gevaarlijke winnende voortzettingen en de partij verzandde in remise.

Vier borden klaar. 1 - 3 achterstand. Conform verwachtingen helaas.
Wonderen gebeuren echter soms.

Rik Tichelman speelde wederom een fantastische partij. Het is heerlijk om te zien dat al die schaakkennis van 20 jaar geleden weer boven komt. Rik won all drie keer en een vierde was in de maak. Hij speelde overtuigend aanvallend en werd beloond met een overwinning. Het was gebeurd voordat de redacteur zelf klaar was met zijn analyse. 2-3 dus.

Ook Erica speelde tegen een veel sterkere tegenstander. Ze deed haar best om de lijdensweg te verlengen maar zonder wilsbeschikking wordt er niet ingegrepen. Uiteindelijk sloeg ze de hand aan zichzelf door af te ruilen naar een totaal verloren eindspel. De stelling stond nog even na te dampen met een lopende klok maar de partij was al opgegeven.

Met 2 - 4 op de borden kon Velp in elk geval niet meer winnen.

Brent van Dusseldorp dan.. Hij speelde met wit ook tegen een sterkere tegenstander. Doordat de trein vanuit Delft vertraging had werd hij op Arnhem Centraal opgehaald door de vrouw van de wedstrijdleider. Toen zijn klok 15 minuten had gelopen begon hij aan de partij.
In het middenspel stond hij totaal klem maar zijn tijd had hij wel ingehaald. De betere stelling had de tegenstander veel meer tijd gekost. Brent wist heel langzaam een verloren eindspel in te gaan waarin beiden een paard en pionnen hadden. Brents koning stond echter buiten spel. De tegenstander wilde echter zo graag winnen dat hij vergat dat dit ook binnen een bepaalde tijd moet gebeuren. Met een tegenstander die door de vlag gaat wint Brent een partij waar hij een kwartier te laat aan het bord verschijnt. Magic!

Met een 3 tegen 4 achterstand gaat Martijn een eindspel in. Hij staat beter maar de zet e5-e6 van de tegenstander zit nog vers in het geheugen, Een geniale zet van een heel goede tegenstander. Martijn laadt zich op voor het eindspel waarin zijn dubbele vrijpion beter moet zijn dan de vrijpion van wit. Het blijkt te kloppen. Uiteindelijk gaat de tegenstander door tijdgebrek onderuit. Tien seconden per zet is in zo'n ingewikkeld eindspel erg weinig.

Met een vreugdekreet wordt de 4-4 eindstand tegen Pion gevierd door alle Velpenaren.

En dit was weer een fijne wedstrijd voor Velp 1. Prima resultaat tegen een sterke tegenstander. Heerlijk!

Geschreven op 19 januari 2019.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

MB schreef op 22 january, 2019:

Met dank aan arbiter Albert Vasse!

Nieuws

17/08 | Seizoenstart senioren op 23 augustus 20:00

22/07 | Velpse schakers actief in ONK te Dieren

22/06 | Hans van Capelleveen clubkampioen

02/06 | Nout tweede plaats beste nieuwkomer IJSCO én derde ratingstijger

02/06 | Son wint IJSCO-Cyclus én is hoogste ratingstijger

Kalender

« Aug, 2019 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

23/08: Interne Competitie Interne competitie Ronde 1 van 20:00u tot 23:30u

30/08: Interne Competitie Interne competitie Ronde 2 van 20:00u tot 23:30u

Puzzel