menu

Velp 1 krijgt aan de klungels | SOS 2018-11-16

Wat een ellende! Wat een sof (sic)! Wat een geklungel!
En het weer was ook nog eens bitter- bitterkoud

De eerste uren leek alles koek en ei voor de goede mannen en dame van Het Eerste. Geen vuiltje aan de lucht, alle borden stonden prettig tot geweldig. Met zou kunnen spreken van speculaas en chocolade-ei, en een zware uitslag hing in de lucht. Lazlo had op bord acht geen problemen, en kon rustig doorbouwen aan zijn stelling. Brent op zeven had al zicht op een paar pionnen, en de witte stelling van zijn tegenstander stond op instorten. Rick had de goede loper tegen een tegenstander die alles afruilde en maar remise bleef aanbieden. Eric kreeg uit de opening een droomstelling, daar was het wachten op het eerste punt. Vadim won na de opening een gratis centrumpion, en kon achterover leunen om de winst veilig te stellen. Hans op bord drie had een gelijkwaardige stelling, evenals Erika op twee en Martijn op een.

Ratingtechnisch was het nagenoeg gelijkwaardig. Zevenaar had heel sportief geen tactische opstelling gekozen, was in de sterkste opstelling gekomen, en daarom stemden die eerste uren toch tot vreugde.
Hoe anders kwam het deksel met mach vier op den neuzen.

De borden nader bezien...

Op het laatste bord 8 zetten Lazlo zijn partij goed op. Hij had geen problemen, en de kleine koningsaanval die zwart met dame en paard opzette was optisch bedrog. Lazlo had zijn koning aan de kant kunnen zetten, en met dame en toren eerst een verdediging kunnen opzetten, om daarna het initiatief over te nemen. Hij had immers de actieve aanval. In plaats daarvan gooide onze jeugdige invaller de stelling open met g4?! Een dubieus zetje, dat meteen aanknopingspunten gaf aan zijn tegenstander. Na het logische ...Pf4 nam Lazlo enorm veel tijd, maar hij kwam niet uit de problemen en verloor. Daar had meer in gezeten. (Een zin die nog vaker in de verslag voor zal komen...)

Op bord 7 onttrok Brent zich aan wat later als 'de malaise' werd gedoopt. Hij kreeg een goede Siciliaanse opstelling, en schaakte beter dan zijn tegenstander. Hierdoor won hij een pion, met behoud van stelling, pakte nog een boertje mee, en schaakte gedecideerd naar de overwinning. Geen centje pijn, tweede punt van deze week voor hem, en heel wat beter dan het eerste, zo liet hij weten.

Rik kreeg geen leuke partij. Zijn tegenstander was bezig met het afruilen van stukken, in plaats van met schaken. Dat resulteerde in een strategisch verloren stelling voor de tegenstander. Logisch, ook een pionnetje is matmateriaal. Ondanks de vele remise-aanboden van een man die er weinig zin in had, had hij aan Rik een kwaaie. Onze man bleef wel doorzetten, had een geweldige loper en een betere koning in het eindspel, en om die techniek kun je Rik wel sturen. Hij won ook. Niet in volgorde, maar de oplettende lezer ziet hier 2-1 voor de onzen staan. Wat was dan het probleem?

Komt ie.

Eric kreeg na de opening alles wat een schaker met de zwarte stukken zich wenst: na het bereiken van gelijkheid werd hij actief op de dame-vleugel, en snoerde de witte stelling steeds meer in. Een kwestie van tijd leek het voordat het derde punt van Het Eerste een feit zou worden, maar neen. Eric ging spookjes zien, miste wat zetten, en gaf net zo langzaam en zeker als hij goed kwam te staan zijn stelling weer uit handen. Zelf zou hij het in de post-mortem definiƫren als een 'sof', en laten we het bij dat superlatief houden.
Daar had meer in gezeten.

Ook Vadim speelde de opening veel beter dan zijn tegenstander. Hij had initiatief, het betere stukken spel, en strategisch de correcte zetten gespeeld. Dat leverde hem een gratis centrumpion op, op d4, die vanwege een penning niet genomen mocht worden. Vadim zette door, en koos het plan van koningsaanval. Creatief schaak, en het verdiende meer, maar er moet worden gezegd dat er nu wel veel diagonalen en lijnen open gingen voor de zwarte stukken. Je zou bijna stellen dat die pionwinst in zwarts voordeel werkte, en dat het een offer was, maar dat zou benevens de waarheid zijn: Vadim speelde zijn witte stukken naar minder goede velden en zwart wist met ...Ph7 zijn stelling bij elkaar te houden om daarna op de damevleugel zijn gram te halen.
Nog steeds stond Vadim niet slechter, maar hij liet zich enigszins onbeholpen mat zetten. Daar draait het toch vaak om bij schaken - mat zetten. Wel zuur voor ons jongste teamlid, die meer had verdiend. Daar had meer in gezeten.

Op het derde bord had Hans met de zwarte stukken geen problemen, totdat zijn tegenstander plotseling fabelachtige zetten ging doen. Hij liet een dubbelpion op de f-lijn toe, dat objectief gezien weinig goeds kon brengen, maar Hans had alle moeite om dit te verdedigen. Na f6 kwam er een toren op e7 binnen, een dame op g5 en na de meesterlijke zet Pe6 kon wit in alle varianten mat geven. Een buitengewoon knappe partij van de witspeler, waarschijnlijk de beste uit zijn leven. Het komt zelden voor dat iemand met een rating van nog geen 1800 zowel strategisch als tactisch zo'n perfecte partij aflevert, dus de winst voor Zevenaar op bord drie was volledig verdiend.

Op het tweede bord speelde Erika met wit een openingsvariant die ze niet helemaal beheerste. Er was niet zoveel aan de hand, maar de zwartspeler had lekker vrij spel. Erika kwam zo onder druk te staan dat ze haar koffie koud liet worden, en werd steeds inactiever. Haar tegenstander bleef zet voor zet zijn stelling verbeteren, en de vrijpion op de c-lijn kon tegen de tijdnoodfase niet meer gestopt worden. Het kostte Erika een paard, waarvoor ze wel een vrij a-pion terug kreeg. Zonder dames was dit eindspel eenvoudig gewonnen, en de zwartspeler liet er daarom ook geen gras over groeien. In verloren stelling ging Erika door haar vlag. Daar had meer in gezeten.

Op het eerste bord had Martijn een diepgravende stelling, waarbij hij na de opening zijn stukken microscoptisch beter neerzette dan zijn tegenstander, die ook voor de winst speelde. Het werd een boeiende partij, waarbij varianten over en weer werden berekend, en het oordeel over de ontstane stellingen pas in de late uurtjes werd bewezen. In de eindstelling had enkel Martijn door kunnen spelen voor de winst, maar dit zou het nodige risico met zich meebrengen. Ook door de situatie op de andere borden werd er door zetherhaling remise gemaakt. Daar had meer in gezeten. Maar voor wit of voor zwart?

Uiteindelijk verliest Het Eerste hardhandig met 5.5 - 2.5 en dat was volledig verdiend. Geen punt aan gestolen. Een leerzaam avondje. Wonden likken en rechtop gaan staan. Tot de tanden gewapend zit Velp 1 de volgende wedstrijd weer achter het bord. Wij feliciteren Zevenaar met de overwinning en de sportiviteit. Een prettig team om tegen te spelen!

Och, daar had meer in gezeten.
Geschreven op 17 november 2018.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Keep on smiling schreef op 18 november, 2018:

Hopelijk zijn de fouten van het hele seizoen allemaal in een wedstrijd gemaakt.. Dan heeft Velp het de volgende keer weer gemakkelijker.

Nieuws

26/11 | Open Kampioenschap Gemeente Rheden 2023 op 16 december 2023

26/11 | Grootste Pepernoot 2023 is Dion Vaessen

20/10 | Stijn de Jonge is Jeugdkampioen van de gemeente Rheden 2022

20/10 | Wouter van Rijn is Kampioen van de gemeente Rheden 2022

19/09 | Schaak-Off 2022 bij Velp op 23 september

Kalender

« Apr, 2024 »
madiwodovrzazo

1

2

3

45

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Komende agendapunten:

26/04: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

26/04: Interne Competitie van 20:00u tot 23:30u

03/05: Schaakschool GEEN SCHAKEN - Vakantie van 18:15u tot 20:00u

Puzzel