menu

SOS 2021-22 HKA R2 - Spanning in Voorst

Op maandag 1 november vonden we in het donker de ingang van de voetbalkantine waarin de Voorster schaakvereniging haar clubavond heeft. De klok in het lokaal stond al op negen uur. Er werd nog in de zomertijd geschaakt in Voorst. De borden stonden al opgesteld en gastheer Henri zat met smart te wachten. Voor Velp 1 was het een lange tijd geleden sinds we een uitwedstrijd hadden gespeeld.

Het werd een spannende wedstrijd waarin je weer als van ouds kon genieten van het echte teamgevoel. Het begon niet best voor de Velpenaren. Hans van Capelleveen zat te slapen en gaf al snel een cruciale pion op h2 van het bord verdwijnen. Het luidde een vervolg in waarin Hans continue achter de feiten aan liep. Hij kwam het ook niet meer te boven. Er ging nog een pion verloren en daarna kon zijn toren, hoewel deze alle ruimte had, geen enkel veld meer vinden waarop er ook nog een kwaliteit verloren ging. Hans spartelde nog wat en gaf op. 
In de tussentijd had Rik Tichelman een pionnenstorm niet kunnen keren. Hij kon geen potten breken tegen de positionele kracht van zijn tegenstander. Het hele centrum was in bezit van de Voorstenaar die stukje bij beetje twee pionnen naar de overkant leidde. Toen gaf Rik ook op. En zo stond Velp met 0-2 achter.    

Gelukkig konden we wat terug doen. Wouter van Rijn zat aan het eerste bord. Hij had gedobbeld welke zijn eerste zet zou worden en zo kwam 1. d3 op het bord. Het werd daarmee een strijd die zich rustig opbouwden. Zowel wit als zwart bouwden achter de linies batterijen op. Wouter leek een licht voordeel te hebben maar niet voldoende voor de winst. Hij werd geholpen door zijn tegenstander die een stuk weggaf en daarmee kwam de partij abrupt tot een einde.

Alain van der Velden zat aan bord vier met de witte stukken. De vroege doorstoot op de g-lijn verraste de tegenstander waardoor Alain op de koningsvleugel ver opgerukte pionnen had staan. Dit weerhield de tegenstander van een korte rokade. Maar de open c-lijn voorkwam ook een lange rokade. Nadat de lichte stukken van het bord waren stormde de zware stukken van Alain de stelling binnen. Feitelijk speelde zwart met een toren minder. Die was opgesloten op h8.
De hopeloosheid werd ook door zwart gezien en er werd opgegeven,
Met 2-2 om elf uur liep de spanning op.

Jan Schadd had zich op bord twee met zwart langzaam in de problemen gewerkt. De twee torens bleken niet zo sterk als de dame van de tegenstander. Jan joeg de koning op maar die wist een veilig plekje te vinden midden op het bord. Wat overbleef was een zwakke pionstelling waar de witte dame wel raad mee wist. Jan zag zijn Waterloo naderen en gaf op.

Op het laatste bord zat Dries van Eijk die als invaller de honneurs waarnam voor Vadim. (Vadim speelt het Open Leuven). Nadat de tegenstander de mogelijkheid om Dries mat te voeren had gemist, kreeg Dries een soortgelijke aanval die niet meer te pareren was. En Dries wist het ook uit te voeren. Hij mocht doorgaan totdat hij mat stond. 

Nu er 3-3 op het scorebord stond klopten de harten nog een maatje sneller.
Met bord 6 en 7 nog in de race verzamelde zich de rest van de teams om de borden heen om het te volgen. Bij Brent van Dusseldorp hadden de lichte stukken aan beide zijden mooie velden. De koningen stonden beiden onder druk. Die van Brent was net iets veiliger. De spanning liep op toen de klokken allebei nog enkel seconden lieten zien. Tijdens de sterke aanval van Brent gaf hij een stuk weg en kreeg hij een remiseaanbod. Hij moest het wel aannemen. 3,5-3.5!

Alles kwam aan op het laatste bord. Eric de Winter had een pion meer in een eindspel met loper tegen paard. Het paard van Eric leidde de pion zowel op de witte als zwarte velden. In hevige tijdnood zag de tegenstander niet dat Eric hem schaak gaf met een ongedekte pion. Pakken zou de loper winnen met een vorkje. In plaats daarvan werd de loper verzet waarna de wedstrijdleider ingreep op de onregelmatige zet. Eric kreeg er twee minuten bij en beiden dachten de handelingsminuten naar de stelling. Nadat de klok weer liep werden er vijf zetten uitgevoerd in moordtempo. De loper en het paard gingen van het bord en Eric kon zijn pion een vrijgeleide naar het promotieveld geven. Eric won de partij en daarmee won Velp de wedstrijd tegen Voorst met 3,5-4,5. 

Wat is schaken toch mooi!

     


Geschreven op 02 november 2021.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

20/10 | Stijn de Jonge is Jeugdkampioen van de gemeente Rheden 2022

20/10 | Wouter van Rijn is Kampioen van de gemeente Rheden 2022

19/09 | Schaak-Off 2022 bij Velp op 23 september

11/09 | Kampioenschap Gemeente Rheden 2022 op 16 oktober 2022

27/06 | VSV is met vakantie in de maanden juli en augustus. 2 september starten we weer.

Kalender

« Jan, 2023 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

Puzzel