menu
Vanwege het corona-virus zijn alle activiteiten van VSV opgeschort tot nader order (maar er worden plannetjes gemaakt...).

Velpse Schaakvereniging de winnaar bij simultaan Erwin l ‘Ami

Je kunt rustig zeggen dat de kop misleidend is. Want Erwin heeft gewonnen met 27½-½. Natuurlijk is bedoeld te zeggen dat het vrijdagavond een bijzonder geslaagd weerzien was met Erwin l ‘Ami. Vijf jaar geleden, bij ons 80-jarig jubileum, was hij ook te gast en maakte hij al indruk met niet alleen zijn spel maar ook met zijn innemende persoonlijkheid. Reden genoeg om hem terug te vragen, en opnieuw heeft iedereen een bijzondere avond beleefd.

De eerste keer was de uitslag 32½-1½. “Dat kan beter”, zei Eric de Winter bij de introductie. Voor hem of voor zijn 28 opponenten liet hij in het midden. Erwin ging kort in op een aantal vragen over zijn leven als professional. Hij werkt regelmatig samen met Anish Giri. Alle wereldtoppers hebben een team om zich heen dat voortdurend op zoek is naar mogelijkheden om hun concurrenten te verrassen. Ook omdat de computers steeds sterker worden en vrijwel iedereen over dezelfde programma’s beschikt wordt dat steeds moeilijker. En toch lukt het soms. Zelf begint Erwin op 1 juli aan het toernooi om het Nederlands kampioenschap. Hij heeft daar al vaak aan meegedaan maar de titel ontbreekt nog. Deze keer is hij eerste op rating, dus hij behoort tot de kanshebbers, maar de krachtsverschillen zijn gering en het is een kort toernooi dus één misstap kan fataal zijn.

Hans van Capelleveen bedankte de gulle gevers die de avond mogelijk hebben gemaakt. Tijd voor actie. In de grote zaal van de Paperclip zat een grote kring schakers klaar voor de strijd. Jong en oud, en een aantal ‘special guests’. Net als in 2014 nam Erwin de tijd voor de opbouw van de partijen. De eerste rondjes langs de 28 borden gingen dus niet zo snel. In enkele partijen ging het toch hard. Echte fouten in de opening kun je je niet permitteren tegen iemand met een rating van 2648. Verreweg de meesten van ons komen daarbij minstens 1000 Elopunten of meer tekort. Wij gewone schakers zien de situatie op het bord vaak tamelijk geruisloos maar toch heel zeker verslechteren. Wij kunnen nou eenmaal niet tippen aan het inzicht, de kennis en de ervaring van een grootmeester. Voor zover we het hebben kunnen volgen heeft Erwin zelf geen grove fouten gemaakt.

Naarmate de uitslagen binnenkwamen (allemaal 1-0 dus …) was de simultaangever sneller terug aan het bord. Dat levert dan enige paniek op, want je staat al moeizaam en moet dan nog een acceptabele verdediging zien te vinden tegen zo’n sterke speler. Dat gaat steeds vaker niet meer, dus in het laatste uur volgen de beslissingen elkaar snel op. Eén onzer hield stand: René Kniest gaat daarmee de boeken in. Ons voormalig bestuurslid is het schaken dus nog niet verleerd. De ingewikkeldste en spannendste partij was die van Martijn Boele die zelfs bij het sluiten van de zaal nog door hem met Erwin werd nabesproken. De huisanalyse zal leren of er reële winstkansen voor Martijn zijn geweest.

Overigens sprak Erwin na weer een winstpunt met bijna iedereen even na over de cruciale fase. Dat blijft toch een fenomeen, hij haalt onmiddellijk de stelling terug, op elk bord.

Een buitengewoon geslaagde avond. Het vraagt om herhaling. En waarom niet weer met Erwin, beter kan haast niet.
Geschreven op 09 juni 2019.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

01/05 | Op 1 mei 13.00-15.30 Vadim in NK jeugd Online

24/02 | Puzzel mat in 2 in het Ledengedeelte

23/02 | Zes jeugdleden geslaagd voor de Stappenexamens !

15/02 | Velp 1 wint met 7-1 van Elster Toren 1

12/01 | Son wint met 3 uit 3 weekend Wijk aan Zee

Kalender

« Jun, 2020 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Komende agendapunten:

Puzzel