menu
Vanwege het corona-virus zijn alle activiteiten van VSV opgeschort tot nader order (maar er worden plannetjes gemaakt...).

Interne Competitie P3 R36 2019-06-21

Deze laatste speelavond in de interne competitie van de Velpse Schaakvereniging beloofde weer een spannende avond te gaan worden. Evenals vorig jaar werd het kampioenschap in de laatste ronde beslist. Toen trok Martijn Boele aan het langste eind. Deze keer ging het tussen Eric de Winter en Hans van Capelleveen.

Beide heren waren al eerder clubkampioen. Eric in 1979 en 1987. Hans in 2017.
En de heren kregen het niet cadeau deze avond. Hans mocht het opnemen tegen Vadim van Kuijk en Eric speelde tegen Brent van Dusseldorp. Mooie paring waarin de mannen het moeten bewijzen.

Nout van Eck speelde met wit tegen Lazlo van Kuijk. Nout toont elke keer dat hij stappen maakt. Hij bouwt zijn stelling rustig op en neemt goed de tijd om zijn kansen af te wegen. Lazlo is echter een tactisch worden en die maakt het graag ingewikkeld. Iets te ingewikkeld voor Nout die daardoor zijn dame verloor. Maar de vierde plaats in de jeugdcompetitie heeft Nout niet voor niets. Van de deelname in de seniorencompetitie leer je het meest.

André van Kuik speelde met wit tegen Walter Manschot die zijn variantje weer speelde tegen André. Met de dame op a5 druk zetten op c3 en kijken of de tegenstander het goed behandelt. Maar wit offerde een stuk tegen een pion op f7 en isoleerde de witveldige loper van zwart achter de zwarte pionketen. Zodra André kort gerokeerd had opende Walter de aanval op de h-lijn. Met een torenverdubbeling en alles wat hij over had ging zwart er vol op. André verdedigde niet handig en verspeelde een stuk. De gedekte loper werd geslagen door de dame van zwart en kon alleen op straffe van mat worden teruggenomen. Toen was het over. Walter bezegelde een mooie derde plaats op de ranglijst met sterk spel in de laatste periode.

Robert Ratering had de witte stukken tegen Hans van Riek. Het werd een wonderlijke partij waarin Hans zichzelf in eerste instantie een beetje vastzette. Robert speelde wat defensief en liet Hans er weer langzaam uitkomen hoewel hij wel een monsterlijk paard op c5 posteerde. Nadat zwart eindelijk kort gerokeerd had, rokeerde Robert lang en startte een koningsaanval. Hans trachtte activiteit op de dame vleugel te krijgen maar de paarden controleerden daar alle belangrijke velden. De aanval van Robert gaf de doorslag en daarmee eindigde Robert op een mooie zevende plaats in de eindrangschikking.

Jan Stuut en Jan van Galen maakten er weer een mooi Jannengevecht van. Beiden zijn goed in vorm en laten mooie aanvalspartijen zien waarin vele tactische manoeuvres zitten. Leuk voor hen natuurlijk, maar ook voor de toeschouwers! Nadat zwart op b4 een pion offerde voor veel aanval won hij deze later op e5 weer terug. Stuut bouwde door aan zijn koningsaanval en van Galen moest uitkijken. Dat deed hij ook en na de aanval in eerste instantie goed te hebben afgeslagen overzag hij bij een schaakje dat het een dubbele aanval was en zag zijn dame in de doos verdwijnen. Van Galen gaf zich over. Beide heren bezetten een keurige plaats in de subtop.

Eric de Winter had het met de zwarte stukken zwaar tegen Brent van Dusseldorp die meer ruimte had en zich met de torenverdubbeling de c-lijn krachtig toe-eigende. Het was puzzelen voor Eric om tot een goed plan te komen. Voor Brent was het gemakkelijker spelen.

Vadim van Kuijk trok lekker in de aanval tegen Hans van Capelleveen, die echt goed op zijn tellen moest passen om tegen de bruuske jongeling ten onder te gaan. Vadim nam niet de moeite te rokeren maar gooide meteen zijn paard in de strijd op g5. "Val hem maar aan, dan offer ik hem voor een open lijn" zal Vadim gedacht hebben. Hans zag het aankomen en vormde een moeilijk te nemen vesting met g7-g6. Eén stuk offeren zou niet genoeg zijn. Vadim bracht ook zijn dame in de aanval en sloot deze daarna in met f3. Dat was niet goed. Hans zag een kans de dame te vangen door de e-pion op te spelen. Vadim vond wel de dame-reddende zet maar dat kostte wel een paard voor een pion. Hij kreeg nog even het initiatief, maar in plaats van lang te rokeren bleef hij te aanvallend denken. Toen de stelling open lag wist Hans eenvoudig de partij te winnen.

Na de winst van Hans kon Eric hem niet meer inhalen. Enkele seconden later besloten Brent en Eric tot remise. En zo werd Hans voor de tweede keer kampioen van de Velpse Schaakvereniging.

Maar het seizoen is nog niet voorbij!
Volgende week wordt het seizoen afgesloten met een rapidtoernooitje, 7 ronden met 12 minuten en 5 sec per zet per persoon.
En met een bakkie koffie van Jan en Hennie erbij belooft het een leuke afsluiter te worden.
Geschreven op 22 juni 2019.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Brent schreef op 22 june, 2019:

Gefeliciteerd Hans!

Nieuws

01/05 | Op 1 mei 13.00-15.30 Vadim in NK jeugd Online

24/02 | Puzzel mat in 2 in het Ledengedeelte

23/02 | Zes jeugdleden geslaagd voor de Stappenexamens !

15/02 | Velp 1 wint met 7-1 van Elster Toren 1

12/01 | Son wint met 3 uit 3 weekend Wijk aan Zee

Kalender

« Jun, 2020 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Komende agendapunten:

Puzzel