menu
Vanwege het corona-virus zijn alle activiteiten van VSV opgeschort tot nader order (maar er worden plannetjes gemaakt...).

Interne Competitie P3 R33 2019-05-24

Met de zomer in aantocht, zijn er nog een ronde of vijf te spelen, voordat de clubkampioen bekend wordt. Met alle scherprechters in de Paperclip ontspon de strijd op de vierenzestig velden even na achten, vanwege de toptraining bij De Schaakschool.

Op het zevende bord vonden Wim en Menno elkaar in een zeer complexe stelling, waarbij Wim het loperpaard had, en Menno het paardenpaar. Wim leek door zijn pionnen in het centrum een beetje in het voordeel, maar die prachtpaarden van Menno stonden wel heel veel velden te dekken. Wim probeerde het manmoedig, om met zijn centrumpionnen de stelling verder te openen, maar het baatte niet, en de twee oudgedienden kwamen remise overeen. Een prettig potje, zowel om naar te kijken als te analyseren.

Op bord zes kreeg Martijn met de witte stukken Robert als tegenstander. Een niveauverschil, daar Martijn de laatste weken in periode 3 niet speelde, en dus afgezakt is op de ranglijst. Robert keek met angst en beven de partij tegemoet, maar pakte brutaal het initiatief op de damevleugel. En dat is precies hoe geschaakt moet worden: niet bang zijn - zetjes doen! Martijn pareerde de damevleugelaanval, en wist langzaam maar zeker een koningsaanval op te bouwen, waarvan hij dacht dat die tot mat zou leiden. Maar Robert vond met het bizarre verzwakkende zetje ...h6 de enige uitvlucht voor zijn koning, waardoor de dame van Martijn gevangen kwam. Robert moest hiervoor zijn twee torens inleveren, en door zijn enigszins misplaatste paarden, bleef hij strategisch slecht staan. Met een penning op de dame haalde Martijn veel materiaal binnen, en gaf Robert op. Best tevreden!

Julian en Jan S. op het vijfde bord maakten er een enorm tactische partij van. Het leek alsof Jan met de zwarte stukken zo'n beetje alles op de witte koning gericht had: een loper, een paard, een dame, een toren, dat kon niet goed blijven gaan, zeker omdat er een groot gebrek aan verdedigers was. Maar Julian bleef de koelheid zelve: met rekenkracht vond hij steeds de enige zet, ruilde enige aanvallers af, en daardoor kwam zijn stelling enorm tot leven. De pion die Jan meepakte op d5 was misschien vergiftigd, en het kostte hem een stuk en de partij. Goed niveau, mooi om te zien.

Het vierde bord viel ten prooi aan Rick en Dries. Buiten was het regelmatig goed toeven voor deze gezellige en humoristische schakers, maar op het bord werd gestreden als leeuwen! Rick gaf al snel een stuk weg, maar waar normaal gesproken een partij dan snel doodbloedt, bleef het bord vol stukken en complicaties, waardoor het nog lang niet bekeken was. Beide mannen hebben hun eigen, risicovolle schaakstijl, en de clash van karakters was op het bord zichtbaar: geen duimbreed gaven ze elkaar toe. Maarja, dat ene stuk werd toch steeds noder gemist, en uiteindelijk trok Dries het punt naar zich toe. Leuke pot, goed schaak, jammer van 't paard.

Op bord drie snapte jeugdspeler Son weinig van de opening, dus hij volgde de gouden regels, en kwam met een klein minnetje het middenspel in. Eric ging op jacht naar de zwartveldige loper, en vond de ruil op g3, waardoor Son een open h-lijn kreeg. Door dit voordeeltje besloot Son niet te rokeren, om maar druk te blijven uitoefenen op de zwarte koningsstelling, maar Eric wist dat Son dit zonder zwartveldige loper waarschijnlijk niet zou kunnen verzilveren, en ging zijn zware stukken in het centrum posteren. Om het af te maken wilde Eric een stuk ruilen, maar door een penningsdekking was het geen ruil, maar kwijt. Dat werd een verloren stelling, maar Eric, nog volop in de strijd om het kampioenschap, wilde deze pot niet verliezen tegen het tienjarige toptalent van De Schaakschool / VSV. Hij wist snel zijn zware stukken binnen te brengen, en Son durfde niet op winst te spelen, dus ging hij voor remise. Een uitstekend resultaat voor de jongeling, en Eric baalde.

Op het tweede bord was Jan van G. niet al te best uit de opening gekomen. Met een volledig open stelling, waarbij er geen pion meer in het centrum stond, was het een kwestie van de lopers en de zware stukken zo goed mogelijk neerzetten. Walter deed dat iets handiger dan Jan, waardoor hij de dame verkreeg voor een toren en een loper. Vaak is dat voor de verdedigende partij genoeg voor remise, maar Walter wist, door de dus zo open stelling, met enkele schaakjes twee pionnen te winnen, waardoor het materiële voordeel groot genoeg werd om de vis op het droge te krijgen. Het moet gezegd: Jan speelde heldhaftig door, en vond veel verdedigingen, maar moest op deze avond en in deze partij toch zijn schaakmeerdere erkennen in zijn jongere generatiegenoot.

De beste partij van de avond werd gespeeld op het eerste bord, tussen André met wit en Hans met zwart. Laatstgenoemde heeft duidelijk aangegeven ook clubkampioen te willen worden, waarop André aan het begin van de schaakavond door de zaal naar Eric riep: "Ik ga m'n uiterste best doen, Eric!"
En dat bleek!
In een openingsvariant die welbekend schaker (en tevens regelmatig huisgenoot van de Kuijkens) grootmeester Erwin l'Ami ook met verve heeft gespeeld, werd al snel de koningsaanval gezocht en gevonden. Underdog Dre bracht de ene krachtzet na de andere op het bord, en verkreeg steeds meer voordeel. Nadat met de zet Tdf1 het laatste kasteel ook in de koningsaanval was verzeild geraakt, leek de ruimingszet Le1! al winnend, maar André besloot een verdediger te ruilen met Pd5. Het voordeel bleef, en had prachtig kunnen worden uitgebouwd met een moeilijk te zien tijdelijk dame-offer, maar het blijft o zo moeilijk, een gewonnen stelling afmaken.
Hans was in de tijdnoodfase handiger, en wist toch het punt binnen te halen, waardoor hij zijn koploperschap in de kampioenschapsstrijd uitbreidt.

Eens kijken of schaken ook iets voor jou is?
Kom de laatste vier weken van het seizoen gratis meespelen op de club.
We beginnen op vrijdagavond om 20:00u!

Barman Jan zet heerlijke koffie.
Geschreven op 25 mei 2019.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

01/05 | Op 1 mei 13.00-15.30 Vadim in NK jeugd Online

24/02 | Puzzel mat in 2 in het Ledengedeelte

23/02 | Zes jeugdleden geslaagd voor de Stappenexamens !

15/02 | Velp 1 wint met 7-1 van Elster Toren 1

12/01 | Son wint met 3 uit 3 weekend Wijk aan Zee

Kalender

« Jul, 2020 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

Puzzel