menu
Vanwege het corona-virus zijn alle activiteiten van VSV opgeschort tot nader order (maar er worden plannetjes gemaakt...).

Interne Competitie P3 R32 20190517

De boog kan niet altijd gespannen staan. Maar als je kampioen wil worden dan moet dat wel. Dan kun je je geen blunders veroorloven.. of wel?

Helaas was er een oneven aantal spelers komen opdagen. Hans van Riek kreeg de bye uitgedeeld en keek het mooie er vanaf bij de andere partijen.

Rick van Emden speelde met wit tegen Menno Potjer. Op de vijfde zet speelde Menno onvoorzichtig Pe7 in plaats van naar f6 en kreeg Rick de kans Lf7 schaak tegen waarbij de loper op g4 blijft hangen na Pg5 schaak. Standaard truc. Nieuw voor Rick. Hij zag het niet. Gelukkig voor Menno die zijn fout wel zag na de zet te hebben uitgevoerd. Deze eerste blunder werd niet bestraft. Maar g4 bleek een sleutelveld in deze partij.. In plaats van Lf7 speelde Rick Le2 om zijn paard op f3 rugdekking te geven. 10 zetten later was Menno lang gerokeerd en had de diagonaal bezet met loper en dame om de koningsstelling van Rick onder druk te zetten.
Rick wist echter onder de druk uit te komen en nadat Menno een licht stuk terugsloeg op h3 werd met een dubbele aanval (Lg4+) de dame opgehaald. Deze tweede blunder werd bestraft, Menno gaf subiet op.

Bij Robert Ratering en Wim Louwman ging het er rustiger aan toe. Wim ontwikkelde een enorme druk op de stukken van Robert maar Robert manoeuvreerde bedachtzaam om de penningen heen. Het resulteerde in een eindspel met dame en loper en een paar pionnen voor ieder. Daar werd door de heren terecht tot remise besloten.

Hans van Capelleveen mocht het met de witte stukken tegen "Kamikaze" Dries van Eijk proberen. De voorwaartse druk van Dries deed ook deze keer weer opgeld. Het leek een beetje op de eerste helft van Ajax - Tottenham. Dries dook er bovenop en dwong een fout van Hans af. Een enorme blunder kostte hans een volle loper. "Kat in het bakkie" dacht  Dries en dacht ook Eric, die Hans als serieuze tegenkandidaat voor het kampioenschap acht.
Maar we weten hoe het met Ajax afliep... Met een loper achter een onoverzichtelijke stelling plaatste Dries een verkeerde wissel. Hij ruilde zijn sterke zwarte loper af tegen een paard. Ging daarna nog steeds door op de "alle ballen op Tadic" methode. Dries zag hier en daar een pion verloren gaan doordat Hans de plannen ondermijnde. Daarna mistte Dries een vrijpioncreatie en ging Hans voor de winst met zijn pion op d6. Nadat de torens konden worden afgeruild was die niet meer te stoppen. Toch winst voor Hans in de laatste minuut..

In de tussentijd had Eric de Winter al vele spannende uren doorgemaakt tegen Walter Manschot. Walter had met wit veel ruimte gecreƫerd. Als het "vier-op-een-rij" was geweest had hij op de 10 zet al gewonnen. Dit ruimtevoordeel bracht Eric grote kopzorgen. Natuurlijk zag hij zijn concurrent onderuit gaan met een loper minder, maar mij moest er zelf hard aan trekken om remise te houden. Walter en Eric hadden beide lang gerokeerd. Er werd niet veel afgeruild. Hoe meer stukken, hoe oncomfortabeler voor Eric, zal Walter gedacht hebben. En dat klopte. Uiteindelijk kwam Pf4 op het bord waarmee een driedubbele aanval op dame en torens dreigde. Het kostte Eric een kwal en een pion. Walter maakte geen fouten. Hij rondde het bekwaam af.

En zo werd het, na een avond hard werken, weer stuivertje wisselen aan de kop van de ranglijst. Nu staat Hans weer 25 punten voor.. Walter op afstand maar gaat goed voor een derde plaats. Het blijft bloedje spannend!
Geschreven op 19 mei 2019.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

01/05 | Op 1 mei 13.00-15.30 Vadim in NK jeugd Online

24/02 | Puzzel mat in 2 in het Ledengedeelte

23/02 | Zes jeugdleden geslaagd voor de Stappenexamens !

15/02 | Velp 1 wint met 7-1 van Elster Toren 1

12/01 | Son wint met 3 uit 3 weekend Wijk aan Zee

Kalender

« Jul, 2020 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

Puzzel