menu

Interne Competitie P3 R31 20190510

Schaken: een cursus moeilijk doen voor beginners.
Wie op zoek gaat naar hoe je iets complex kan maken is bij een schaakvereniging aan het juiste adres. In de Paperclip was het weer smullen geblazen: Mooie partijen met ingewikkelde stellingen, intrigerende manoeuvres en prachtige combinaties. Wat is schaken toch een mooie bezigheid!

En het was vandaag op elk bord raak.
Julian van Kuijk speelde met wit tegen Son Stavenuiter. Son die trots zijn beker mocht tonen als de kersverse Arnhemse Jeugdkampioen kwam gedrukt te staan en met alle stukken op het bord had Julian zonder meer het beste van het spel. Maar Son bleef geconcentreerd spelen en pareerde de aanvallen van Julian nauwkeurig. Er werd afgeruild en daar ging het mis voor Julian. Ergens bleef een loper hangen in de complexe stelling. Son kon de winst bijschrijven.

Hans van Riek speelde een goede partij tegen Jan van Galen. Hoewel Hans het middelspel inging met een evenwichtige materiaalverhouding was de koningsstelling licht verzwakt doordat de vogel het nest verlaten had. Jan kwam stukje bij beetje beter te staan en moest van ver komen om de koningsaanval door te drukken om daar beslissend voordeel af te dwingen.

Menno Potjer had wit tegen Robert Ratering. In deze partij zag je dat ervaring de doorslag kan geven. Menno wist Robert een aantal zwakheden af te dwingen die daarna gedoseerd onder druk gezet werden. De overbelaste verdedigers van Robert konden het niet meer bolwerken. Er ging een pion verloren die na afruil van een groot deel van het hout beslissend bleek voor de eindzege. Menno trots en tevreden. Robert weer een ervaring rijker.

Brent van Dusseldorp nam de rust tegen Rick van Emden om er een complexe pot van te maken. De blitz-koning zat rustig achterover te denken en zag dat meer dan de helft van het overvolle bord bezet was met zijn witte stukken. Dit ruimtevoordeel voor wit gaf Rick als zwartspeler hoofdbrekens. Hoe kun je hier uitkomen? Zijn keuze van e5 bleek de verkeerde. Er werd afgeruild de de zwarte stelling donderde in elkaar. Brent won.

Dries van Eijk was weer lekker bezig tegen Walter Manschot. Chaos is zijn handelsmerk waarbij de doelstelling om mat te geven prio één is en al het andere daaraan ondergeschikt.
Het probleem voor de toeschouwer is dat de chaos zichtbaar is in de momentopname en het matnet nog 25 zetten verwijderd is. Vertrouwen in je eigen stelling, dat moet je hebben. En dat heeft Dries. Hij rokeert lang. Niet dat zijn koning dan veiliger staat. Nee: de toren moet worden ontwikkeld. En aan dat plan bleek niets mis. De dreigingen op de koningsstelling van zwart waren legio en onoverzichtelijk. De h-lijn: daarover ging het gebeuren. Maar ook de mooie diagonalen richting h8 en h7 mochten er wezen. Dries ramde door en Walter kon opgeven. Mooie winst weer voor Dries.

Jan Stuut speelde tegen André van Kuijk. Jan had het betere van het spel. Een geofferde pion werd verzilverd door de winst van de f7-pion. André stond er hopeloos voor. Niet gerokeerd, open stelling en machteloos. Toch vond André steeds weer dat zetje dat nodig was en langzaam maar zeker wurmde hij zich uit de dwangbuis. In het eindspel bleek de dubbelpion op f3 uiteindelijk de nekslag voor Jan. Er ging een pion verloren en het bleek genoeg voor André om het punt te kunnen pakken.
 
Lazlo van Kuijk houdt ook wel van wat complexiteit en ook zijn tegenstander, Wim Louwman, is er niet vies van. Dat beloofde op voorhand al een leuke partij op te leveren. Ondanks het combinatoire wapengekletter leverde dat richting het eindspel niet direct een voordeel op. Totdat Wim toeliet dat Lazlo een vrijpion creëerde op de damevleugel. Met beiden een dame, een zwarte loper en een riedel pionnen waren de combinaties niet van de lucht. Dat dien je voorzichtig te spelen, maar dat lukte Wim niet zo best. Lazlo pakte de winst.

Tenslotte streden Eric de Winter en Hans van Capelleveen om de eerste plaats. Wit had het betere van het spel: meer ruimte en dreigingen. In een wervelwind aan mogelijkheden kraakte de hersenpan en leverde Hans de ene slechte zet na de andere af. Het aantal kandidaatzetten nam niet af maar het werd steeds makkelijker spelen voor Eric. Waar Hans zijn best moest doen om de enige reddende zet te vinden (wat steeds niet lukte) had Eric de tijd nodig om een selectie te maken tussen alle winnende zetten. Hans hing zichzelf op en leverde het touw erbij.
De terechte winnaar heeft de koppositie weer overgenomen.

Maar het blijft spannend.
Ajax - PSV, maar dan met iets minder volgers..

Geschreven op 11 mei 2019.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

24/02 | Puzzel mat in 2 in het Ledengedeelte

23/02 | Zes jeugdleden geslaagd voor de Stappenexamens !

15/02 | Velp 1 wint met 7-1 van Elster Toren 1

12/01 | Son wint met 3 uit 3 weekend Wijk aan Zee

04/01 | Vadim wint groep D van OSBO snelschaakkampioenschap

Kalender

« Feb, 2020 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29


Komende agendapunten:

28/02: Interne Competitie van 20:00u tot 24:00u

06/03: Schaakschool van 15:30u tot 20:00u

06/03: Interne Competitie van 20:00u tot 24:00u

Puzzel