menu
Vanwege het corona-virus zijn alle activiteiten van VSV opgeschort tot nader order (maar er worden plannetjes gemaakt...).

Interne Competitie P3 R29 20190426

Terwijl half Nederland zich opmaakt voor de koningsnacht en de andere helft op vakantie is weten toch nog enkele schakers waar de prioriteit hoort te liggen. De top 3 van de competitie neemt het serieus en laat zich niet van de wijs brengen door aardse zaken.

De magische krachten van het schaakspel trekken de schakers de wondere wereld in waarin zij mooie combinaties scheppen en verrassende wendingen componeren.
 
Doordat het aantal aanwezige schakers oneven was kon Jan van Galen met een bye op zak weer naar huis. Het kan je één keer per seizoen gebeuren dus het is all in the game.
Robert Ratering speelde met wit tegen André van Kuijk. Ergens in het middenspel koos Robert er voor een pion te geven in plaats van een dubbelpion te incasseren. Niet ongevaarlijk. André speelde op afruil en ze gingen het eindspel in waarin alleen nog pionnen op het bord stonden. André speelde, met een pion meer, de stelling dicht op de koningsvleugel omdat hij een pion meer had op de damevleugel. Dat was echter een cruciale fout. De stelling was meteen remise  omdat alle doorgangen voor de koning waren geblokkeerd.

Brent van Dusseldorp speelde tegen Nout van Eck. Nout gaf al vroeg een stuk weg tegen een pion en kwam er tegen Brent niet meer aan te pas. Samen studeerden ze nog een tijd lang in de stappenmethode. Wat er is altijd wel wat te schaken.

Walter Manschot had wit tegen Hans van Capelleveen. In de opening, die beiden heel goed kennen, werd het een positioneel spelletje. Alle pionnen bleven lang op het bord. Hans kreeg een goede stelling en zette Walter op de damevleugel vast. Walter leek het goed te kunnen pareren. Hans kon zijn aanval echter heel snel verleggen naar de koningsvleugel en daar reageerde Walter niet adequaat op. Het kostte Walter een stuk of hij liep mat. Walter gaf op.

Jan Stuut speelde met de witte stukken tegen Eric de Winter. Na zeer scherp spel in de opening won Eric eerst een pion en later nog een. Jan speelde stoïcijns door. Nadat er veel stukken van het bord verdwenen bleef er een eindspel met allebei een toren en 4 vrijpionnen voor Eric over. Terwijl omstanders zich afvroegen waarom Jan niet opgaf werd er ludiek door gespeeld. Twee vrijpionnen werden omgezet in torens in plaats van dames om de remise marge laag te houden. Een zet voordat Jan mat ging gaf hij op. Dat mag eerder..

De laatste partij die bezig was was Vadim van Kuijk tegen Rick van Emden. Rick vergaloppeerde zich wat een kwal en een pion kostte. Hij verdedigde zich echter creatief en het was nog niet zomaar gewonnen. Met allebei nog een kwartier op de klok investeerde Vadim wat tijd om de direct en onweerlegbare winnende zet te vinden. Die werd uitgevoerd en drie zetten later konden de laatste stukken in de doos. Rick gaf op.

Dat waren weer mooie partijen. En daar mee zijn de schakers klaar voor Koningsdag.
 

 
 
Geschreven op 27 april 2019.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Padre Pollos schreef op 28 april, 2019:

Een wijze les. Een tweede doorbraak forceren leek eng en tegenspel voor wit op te leveren., maar zou gelijk winnend zijn geweest, omdat de witte koning geen twee pionnen van promotie had kunnen afhouden, terwijl de zwarte koning wel die ene pion had kunnen afstoppen.

Nieuws

01/05 | Op 1 mei 13.00-15.30 Vadim in NK jeugd Online

24/02 | Puzzel mat in 2 in het Ledengedeelte

23/02 | Zes jeugdleden geslaagd voor de Stappenexamens !

15/02 | Velp 1 wint met 7-1 van Elster Toren 1

12/01 | Son wint met 3 uit 3 weekend Wijk aan Zee

Kalender

« Jun, 2020 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Komende agendapunten:

Puzzel