menu

Interne competitie P2 R8 2020-01-31

Met het vertrek van de UK uit de EU werd de Engelse opening vanavond vermeden door de Velpse schakers. En terwijl de Britten feestvierden waren de schakers in gedachten verzonken om snode plannen ten uitvoer te brengen.

André van Kuijk mocht het tegen zoon Lazlo opnemen. Het werd een leuke open strijd waarin ze al snel hun stukken afruilden en Lazlo de stelling van André binnendrong. André verdedigde stoïcijns en ging vrolijk aan de wandel met de vrijpion op de a-lijn. De koningen waren allebei veilig op de koningsvleugel. Lazlo dacht de pion te kunnen stoppen door zijn dame op a7 te zetten en zijn toren op b6. André verdedigde met een toren op a1. En in een onbewaakt ogenblik sloeg André de toren op b6. Die kon alleen door de dame worden teruggenomen en de pion op a6 kon zo maar doorlopen. Lazlo rouwde nog wat spartelend tegen maar het was een verloren zaak. 

Julian van Kuijk speelde met wit tegen de weer opgeknapte Hans van Capelleveen. Hij ging met h4 lekker in de aanval en toen Hans weerwoord begon te geven dacht hij een leuke truc in het spel te kunnen brengen. Er werd een loper geofferd tegen de pion op h6 om daar na het stuk weer op te halen met een vorkje op g5. Dat werkte, maar Hans reageerde niet zoals Julian verwachtte. Je hoeft niet meteen terug te slaan en in plaats van de pion op h6 ging de pion op h4 eraan en drong de vijandelijke dame de stelling binnen, Door een penning op de koning ging een paard verloren en Hans stond op eens positioneel en materieel geweldig. Julian zag dit ook en gaf op.
 
Wim Louwman speelde met wit tegen Son Stavenuiter die de dag had doorgebracht met het bezoeken van middelbare scholen. Dat zijn nog eens keuzes! Daarbij verbleken de eenvoudige keuzes die op het bord gemaakt moeten worden. Wim speelde zijn systeem dat door Son erg goed werd behandeld. Wim had niets en moest uitkijken dat zijn pion op a2 niet te grazen werd genomen. Simpel had Son de toren naar a3 kunnen brengen om vervolgens met Pb4 de pion te scoren. Dat moet je een keer gezien hebben en dan doe je dat de volgende keer goed. Nu ging het paard wel naar b4 maar kon Wim nog a3 spelen om het paard aan te vallen. Helaas ruilde Son zijn loper af tegen het paard hoewel de loper geen goede was en het paard in deze stelling meer kansen bood werd hierdoor de stelling geopend en kreeg Wim de mogelijkheid tot een aanval. Uiteindelijk gaf Son op in een stelling die nog niet hopeloos was. Wim komt hier goed mee weg! Een volgende keer is Son weer sterker geworden dankzij dit soort lessen.

Vadim van Kuijk had wit tegen de Eric de Winter. En Vadim ha er wel zin in om weer eens wat anders te proberen. Eric, geïnspireerd door het degelijke verdedigende spel van Giri en Van Foreest, pareerde de aanval van Vadim, die twee stukken in de aanbieding zette. Eerst een loper op g5 en daarna nog een paard erbij op e5. Maar ja, je moet kiezen.. Eric koos voor het paard en hield zijn koningsstelling gesloten. Dat bleek een goed plan. Na afwikkeling hield Eric gewoon materiaal over waarmee hij de winst binnen trok.

Robert Ratering speelde met wit tegen Walter Manschot. Hun eerste partij werd in het voordeel van Robert beslist en bracht het tot een hoofdstuk in het jubileumboek. Wat zou dit gaan brengen? Robert deed het wederom goed. Hij won een kwaliteit en zette Walter onder druk.
Walter verdedigde zorgvuldig maar had ook zijn koning nodig voor het verdedigende werk.
Walter speelt in onderstaande stelling 1. Ph3.
De kan uiteraard niet met de koning worden genomen omdat dan de toren ongedekt staat.
Maar Robert speelt 1 .. Td4 !!.
Walter verzinkt in diep gepeins.. Kan hij zijn paard nog redden? Dat kan wel met Pg5 of Pg1, maar dan volgt 2 .. f4#!
Na lang denken besluit Walter om geen zet meer te doen. Met bewondering in zijn ogen stak hij zijn hand uit voor overgave.

Wat is schaken toch een prachtige sport! Kom het ook doen in de Paperclip op vrijdagavond!
De koffie staat klaar.
Geschreven op 01 februari 2020.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

01/05 | Op 1 mei 13.00-15.30 Vadim in NK jeugd Online

24/02 | Puzzel mat in 2 in het Ledengedeelte

23/02 | Zes jeugdleden geslaagd voor de Stappenexamens !

15/02 | Velp 1 wint met 7-1 van Elster Toren 1

12/01 | Son wint met 3 uit 3 weekend Wijk aan Zee

Kalender

« Aug, 2020 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

Puzzel