menu

Interne competitie P2 R7 2020-01-24

Het wil niet vlotten met de winter, maar dat wil niet zeggen dat het warm is. Integendeel, het was best koud toen afgelopen vrijdag 14 spelers van VSV de strijd aanbonden tegen elkaar in de interne. Best koud buiten dan, want binnen tikte de verwarming gezellig ten teken dat hij aanstond. Dat was aangenaam. Evenals de koffie en andere versnaperingen.

En na het gezellige openingswoord van Hans barstte de strijd weer los. Nout van Eck mocht op bord 7 voor de tweede keer dit jaar tegen Hans van Riek, ditmaal met zwart. Hij had de eerste keer gewonnen en iedereen was benieuwd of hij dit kunstje weer zou kunnen flikken. Het werd een partij met een persoon die normale zetten deed en een persoon die volgens eigen zeggen binnen de kortste keren drie blunders op rij maakte en een dame en meer achter kwam te staan. Nout won de strijd glansrijk en het staat in de onderlinge competitie nu 2-0 voor hem. Kom op Hans, de volgende is voor jou!

Walter Manschot en Jan van Galen maakten er een epische strijd van. De matadoren speelden alsof ze zich in hun vijfde jeugd bevonden en vooral Jan nam brutaal het initiatief, zijn goede lijn van de laatste tijd voortzettend. Toen alle andere partijen al lang voorbij waren en Jan een pion voor stond en ook nog een doorgebroken pion dreigde te krijgen, zag hij ook dat Walter toch nog tegenspel had en hij bood remise aan. Walter prevelde een prozaïsche volzin alvorens dit aanbod te accepteren. Fijn om gezamenlijk meer dan 150 jaar levenservaring zo te zien genieten van een avond schaak.

Ook senior is Menno Potjer. Hij moest aantreden tegen onze junior-wedstrijdleider Julian van Kuijk. Deze zit de laatste tijd erg lekker in zijn vel en dus moet iedereen oppassen aan de 64 velden. Menno deed dat lange tijd zeker, maar een moment van onachtzaamheid werd door Julian loeihard afgestraft en toen was het snel bekeken.

Ook bij Alain van de Velden tegen André van Kuijk was het snel bekeken. Alain speelde een voor André ongebruikelijke opening die hij niet goed pareerde, wat hem een lastige stelling opleverde. Op een gegeven moment deed Alain een offer dat hij had voorbereid en waarover hij vooraf tegen Vadim zei 'Ik ga een offer doen en weet niet of het werkt, maar ik kan het gewoon niet laten'. Hij zette zijn dame op g6 en als André terug zou slaan met de f-pion, volgt Pg6#, door de geniale samenwerking van het paard met de loper op d5, alsook het feit dat de koning niet kan vluchten naar e8, want daar stond de zwarte toren. André sloeg de dame niet maar ontwikkelde. Dat was verliezend. Hij hade echter over het hoofd gezien dat zijn toren op e8 de pion op e3 had kunnen slaan met schaak. Wit kan dan die toren wel pakken, maar zwart kan dan de dame wél slaan, want immers is dat vluchtveld op e8 vrijgekomen. Alain had het wél gezien en was bereid geweest om snel op te geven, maar door de misser van André tekende hij gewoon keurig het punt op het wf. Alain klimt naar de derde plaats op de ranglijst.

Robert Ratering kreeg dit jaar voor het eerst te maken met Son Stavenuiter. Die pot ging een tijd lang gelijk op, maar opeens was het ook gedaan. Wat er gebeurde is niet helemaal duidelijk, maar Robert had duidelijk (hoorbaar) iets over het hoofd gezien. Goed dat hij doorstreed voor de ervaring, maar het punt ging naar Son. Son stijgt hiermee een plaatje, naar positie 9.

Vadim van Kuijk speelde met wit een niet heel goede partij tegen Wim Louwman. Hij kwam een pion achter en dat hadden er twee kunnen worden, had Wim beter opgelet. Wim ruilde de lopers van Vadim af tegen zijn paarden en leek wel tevreden met zijn loperpaar. Maar omdat de toren van Vadim in de vijandelijke stelling kon komen, waren diens paarden (als ondersteuner van die toren) veel actiever dan de afwachtende lopers. De toren kon zich te goed doen aan van allerlei lekkers op het bord. Zover liet Wim het niet komen. Vadim stijgt twee plaatsen, naar nummer 7.

En op centre court speelden de twee sterksten van de actieve deelnemers aan de interne competitie tegen elkaar. Eric de Winter trok ten strijde tegen Ruud Verhoef en wist een actievere stelling te krijgen, die er lange tijd goed tot zeer goed uitzag. Eric miste helaas ergens jammerlijk de boot en enigszins beduusd moest hij opgeven. Hij vond in André een lotgenoot in deze.

Het werd deze keer geen latertje, rond 23:00 kon de Paperclip op slot.
Geschreven op 25 januari 2020.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

01/05 | Op 1 mei 13.00-15.30 Vadim in NK jeugd Online

24/02 | Puzzel mat in 2 in het Ledengedeelte

23/02 | Zes jeugdleden geslaagd voor de Stappenexamens !

15/02 | Velp 1 wint met 7-1 van Elster Toren 1

12/01 | Son wint met 3 uit 3 weekend Wijk aan Zee

Kalender

« Aug, 2020 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

Puzzel