menu

Interne Competitie P2 R19 2019-02-08

Op deze regenachtige vrijdag, waarbij de plassen uitnodigden om met laarzen in te stampen, wisten 19 schakers zich een weg naar de Velpse Schaakvereniging te waaien. Onder hen drie debutanten, eerder in de week uitgenodigd, om vol vuur de vierenzestig velden te laten gloeien met mooie zetten en strakke matjes.

Op het eerste bord mocht Son dankzij zijn goede resultaten van de afgelopen maanden aantreden tegen Hans van C, die een middengambietje speelde, waarvan hij wist dat Son het niet kende. Son verloor een stuk na een penning op zijn koning, maar vocht als een leeuw en wist met zijn machtige pionnencentrum nog een heel eind de stelling van zwart op de korrel te nemen. De tactiekjes van Hans werden meermaals doorzien, en met de slechte ontwikkeling van de zwarte stukken gloorde er weer licht aan de horizon. Hans wilde dolgraag dames ruilen, maar Son wilde dat dolgraag niet. Helaas had Son gemist dat de toren achter zijn dame ongedekt stond, doordat hij zijn f-toren al naar de derde rij had gespeeld. Het resultaat was niet alleen een extra toren achterstand, maar ook mat in enkele zetten. Dat hoefde Son niet door Hans bewezen te zien, en enigszins gedesillusioneerd gaf hij terecht en sportief op. Tja, zo gaat dat soms - zij die zich met de grote mannen gaan meten, krijgen ook grote mannen zetten tegen zich! Het zal niet lang meer duren voordat Son het de grote mannen ook serieus lastig gaat maken...

Het tweede bord werd gedeeld door Jan van G en Robert. Laatstgenoemde is steil omhoog gegaan qua schaakkracht de laatste maanden, wat bewezen werd op het tweede dus. Jan kwam nog prima uit de opening, en zette zijn pionnenstructuur op de damevleugel stevig neer. Het kostte Robert zelfs een biertje, nee, een boertje, maar daarvoor kreeg hij actief spel met zijn  stukken, die al op de koningsstelling gericht waren. In diezelfde koningsstelling was de pion verdwenen die bij Jan op de damevleugel was verschenen. De zwakte werd Jan fataal toen hij zijn loper terugtrok. Dat liet een matcombinatie toe waarbij Robert handig gebruik maakte van een gepende verdediger. Robert won en stijgt door naar de vierde plaats in het algemeen klassement. De podiumplaatsen komen in zicht voor dit nieuwe lid!

In de opening ging het mis voor André, die met de zwarte stukken tegen Walter speelde. Walter had vorige week nog een mazzeltje gehad doordat hij het jeugdtalent Son mat wist te zetten voordat deze zijn voordeel kon verzilveren, maar haalde zijn gram door een fijne overwinning binnen te slepen. Met ontwikkelingsachterstand van Andrés stukken twijfelde Walter geen moment om f7 op de korrel te nemen, en dat kon André slechts verdedigen ten koste van een pion. Walter bleef ook de actieve stelling houden, en na een mindere verdedigende zet van André, kwamen de witte stukken hardhandig de zwarte stelling binnen. André was zo bezig met de verdediging van b6, alwaar een paardvorkje dreigde een toren buit te maken, dat hij overzag dat het paard ook op c7 schaak kon geven. De dame kon naar elk veld behalve b5, en dat is wat Padre Pollo deed: het kostte hem subiet zijn dame, waarop hij natuurlijk opgaf.
Uit de post-mortem bleek dat er nog enkele venijnige verdedigende mogelijkheden waren, maar die waren niet eenvoudig te vinden. Wel leerzaam. 

Wim verloor in de opening een pion tegen Brent, die met de zwarte stukken al snel uitstekend spel kreeg. Maar Wim zou Wim niet zijn als hij genoeg tegenkansen wist te creëren, en toen er een sterk wit paard op f6 (!) kwam, wisten de omstanders niet zeker of Brent dit wel zou kunnen houden. Brent on-dekte het stuk op f6 door zijn eigen paard op f5 neer te zetten, en het spel bleef op en neer golven tot de tijd een belangrijke factor ging spelen. Met beiden een open koningsstelling én een dame op het bord, begon Brent schaakjes te geven, en dat leverde hem een volle toren op. Wim gaf op. Dat leek terecht, maar meteen nadien was iedereen bereid om aan te geven dat Wim zelf met de dame schaak had kunnen geven, en kunnen blijven geven, met eeuwig schaak als gevolg. Zo blijkt maar weer: een zetje extra doorspelen kan vaak geen kwaad!

Eric werd door Hans W flink aan de tand gevoeld. In een creatieve stelling, zoals Hans vaker op het bord krijgt, vond hij tijd om met zijn buurman te praten, die voor het eerst op de de schaakvereniging kwam kijken, en meteen mee deed. Dit gebrek aan concentratie, of althans de keuze om niet geconcentreerd te blijven, leidde niet meteen tot een inferieure stelling, en het kostte Eric behoorlijk wat denkkracht om het juiste plan te vinden. Hij werd daarbij geholpen door Hans, die zijn spullen toch op wat inactieve velden zette.
Van activiteit moest Eric het hebben, en toen zijn machtige torens op de open a- en b-lijn binnen zeilden, ondersteund door een dame op de lange diagonaal, wist Hans genoeg. Zijn paard en loper op respectievelijk h6 en h8 deden niet mee, en hij vond het welletjes. Volgende keer toch meer concentreren, zodat een resultaat mogelijk is..?
Eric verstevigde zijn tweede plaats op de ranglijst, en houdt Hans in het vizier.

Julian, de afgelopen weken in vorm, en in de toptraining voorafgaand aan de interne competitie nog onderwerp van een prachtige partij-analyse, moest tegen de gezellig verrassend aanwaaiende Lucas, voor wie het wel eens tijd werd dat zijn goede spel van de afgelopen tijd wordt beloond met een punt. Julian wilde daar niet aan meewerken, en probeerde zijn sportieve plicht te doen, maar Lucas gaf geen krimp. Met prima spel wist hij uitstekend uit de opening te komen. Het witte paard dat door Julian op e5 werd gezet, probeerde hij weg te jagen met ...f6, en dat was meteen zijn Waterloo. Julian was er als de krielkipjes bij om via Dg5 en Dxg6 mat te geven. Een beetje een deceptie voor Lucas, die van deze partij veel meer had kunnen maken. Eerst rokeren, eerst rokeren...

Jan St speelde tegen Remco, één van de drie nieuwkomers op de club, een uitstekende aanvalspartij. Misschien koos Remco de verkeerde rokade-kant, want de witte pionnen waren al vergevorderd. Jan zette zijn aanval door, en won materiaal, waardoor het hellende vlak waarop de stelling van Remco zich al bevond steeds steiler werd. Hij gleed af naar een verloren eindspel, en liet zich strak mat zetten nadat Jan nog meer materiaal had buitgemaakt, en een partij zonder grote fouten liet optekenen. 
In de analyse bleek dat zwart nog allemaal tegenkansen en verdedigingen had, sommige moeilijker en sommige makkelijker vindbaar. De nieuwkomers verbaasden zich over de snelheid waarmee de analisten de plannen op het bord brachten, maar konden gerustgesteld worden: na een partijtje of twintig komen de plannen steeds makkelijker en sneller.

Ook Hans van R mocht tegen een nieuwkomer. Met de zwarte stukken speelde hij tegen Zoe, een jongedame die verrassend sterk uit de schaakhoek kwam zetten. Ze zette haar partij uitstekend op, en won een pion op e5 door gebruik te maken van de loperpenning op b5. Hans trok zijn loper terug naar e7, waardoor hij de penning ophief, en Zoe vond het meteen tijd voor actie: een paardoffer op f7! Dat was veelbelovend, en Hans krabde zich eens achter de oren. Maar, voor geen kleintje vervaard, ging hij op zoek naar tegenspel, dat zich aandiende door een lekker gemeen wegtrekaanvalletje, dat Zoe miste. Ze liet haar dame instaan, en toen was de materiële voorsprong voor Hans plotseling wel heel groot. Zoe liet zich niet uit het veld slaan, en schaakte heldhaftig door. Dat leverde haar een stuk op, en nadien nog een, waardoor de materiële voorsprong van Hans snel terugliep. Hoe lang zou dat goed gaan? Hans vond het lang zat. Nu zijn koning veilig stond, ruilde hij een torenpaar af, en ging met dame en paard op zoek naar het mat. Zoals veel schakers weten is een dame met een paard vaak een dodelijke combinatie, en dat bleek nu ook het geval: Zoe werd genadeloos mat gezet.
Een omstander acteerde de huichelaar in de post-mortem, aan Hans vragende: "Moet je nou zo'n nieuwe schaakster meteen het leven zuur maken?" 
Hans diende met een knipoog van repliek, en zei: "Zolang het nog kan, moet je het doen!"
Daarmee sloeg Hans de spijker op zijn kop! Wellicht heeft Zoe enige tijd nodig om op niveau te komen, maar haar talent is evident.

Zo ook het talent van Stef, de buurman van Hans, die met de zwarte stukken tegen Nout mocht aantreden. Hij kwam door een paardvork een kwaliteit voor, en wist dat uit te bouwen naar een stuk. Nout vocht voor wat hij waard was, en kreeg nadien veel complimenten van de omstanders, maar ook van Stef zelf: "Hij is goed, zeg!"
Nout was niet ontevreden, maar baalde een beetje dat hij twee tactische wendingen niet had gezien. Dat is begrijpelijk, maar deze jongeman komt er echt wel. Op naar die volgende schaaksprong!

Een gezellige bedoening, de biertjes kwamen nadien ter tafel, en de analyses waren niet van de lucht. Volgende week komen er weer twee potentiële leden bij, die ook meteen gaan meespelen met de interne competitie. Want zo laagdrempelig is het!

Kom ook langs, of je nou absolute beginner bent of humongous expert - iedereen is van harte welkom, en iedereen speelt op zijn eigen niveau een partij. Stuur een mailtje naar secretaris@velpsesv.nl of komt gewoon langs, om 19:45u in De Paperclip in Velp. Wachten tot er een heuse beginnersavond is kan ook: op 1 maart houden wij debutantendag! De informatie volgt daarover nog op deze website.
Geschreven op 08 februari 2019.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

22/06 | Hans van Capelleveen clubkampioen

02/06 | Nout tweede plaats beste nieuwkomer IJSCO én derde ratingstijger

02/06 | Son wint IJSCO-Cyclus én is hoogste ratingstijger

21/05 | Laatste Schaakschool / IC seizoen: 28 juni

12/05 | Stappenratings 3e periode bijgewerkt [leden]

Kalender

« Jul, 2019 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

Puzzel