menu

Interne competitie P1 R5 2019-09-20

Favorieten nog niet op kopposities

De 5e ronde van de interne vond plaats in een merkwaardig stille Paperclip. De middag van de Schaakschool moest worden afgelast wegens fysieke ongemakken. Hopelijk eenmalig. Verder was er nog één biljarter die misschien wel de mooiste caramboles op tafel toverde, maar dan zonder daar applaus voor te krijgen. Dus alle applaus gaven we aan onszelf, zij het onhoorbaar.

Ruud is pas in de vierde ronde gestart maar nu al opgeklommen naar de negende plaats. Het zou zomaar kunnen dat hij tot de titelfavorieten gaat behoren. Hij was nu te sterk voor Jan. Ruud had al een uiterst comfortabele stelling toen hij met zwart met de vernietigende paardzet Pf3 de witte koningsstelling beslissend aanviel. Na lang denken sloeg Jan het paard er toch maar af maar dat kostte zowel materiaal als een onverdedigbare koningsstelling.

Dries en Walter waren aan elkaar gewaagd, Walter had een degelijke stelling met een pion meer, en wit moest letten op zijn onderste rij. Dat ging nog wel, maar toen hij dacht gevaar en verwarring te stichten met zijn vrijpion kon Walter pardoes een ongedekt staan paard in ontvangst nemen. Jammer van zo’n blunder in een stelling waar nog veel kon gebeuren.

Hoe de partij tussen Vadim en Alain begon weet deze schrijver niet. Toen hij ging kijken had Alain een ongebruikelijke pionnenstructuur met pionnen op c7, c6 en c5, terwijl Vadim zijn zware geschut op de onderste a- en b-lijnen had geposteerd. Zijn pionnen daarvóór stonden voorlopig in de weg voor een koningsaanval. Integendeel, Alain ging de witte koning aanvallen, dacht daarbij lang na maar hij vond de meest dreigende zetten waar Vadim uiteindelijk onder bezweek. Zo op het oog een meesterstukje van Alain maar misschien oordeelt de meedogenloze computer er anders over.

Een wilde partij speelden André en Julian. Wisselende kansen leken het waarbij André toch een paar keer groot voordeel had kunnen halen. Dat verzuimde hij; Julian dreigde intussen met een ellendige paardvork. Na een spannende slagenwisseling hield Julian een kwaliteit voorsprong over, zij het met een pion minder. De stelling van André was daardoor nauwelijks of niet te kraken en de familie hield het daarom op remise.

De laatste partij was nog tussen Eric en Lazlo. Eric mist de vorm en koos waarschijnlijk al in de opening een verkeerd plan. Wel meer ruimte maar niet veel kansen op verbetering van de stelling. Lazlo keepte behendig en kwam onverwacht met de pionzet a5 op de proppen waarmee hij de witte stelling aantastte. Er kon na 25 zetten nog van alles gebeuren maar beide spelers zagen niet veel perspectief meer en Eric nam het remiseaanbod aan.

De top-5 bestaat nu uit Julian, André, Eric, Wim en Menno. Daar hebben we wel eens heel andere namen gezien. Het is een mooi gezicht maar de competitie is eigenlijk nog maar net op gang, dus er kan nog van alles gebeuren. Want het gras is groen en de bal is rond.
Geschreven op 22 september 2019.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Padre Pollos schreef op 27 september, 2019:

Favorieten nog niet op kopposities, favorieten nog niet op kopposities Hmmmm.

Nieuws

24/02 | Puzzel mat in 2 in het Ledengedeelte

23/02 | Zes jeugdleden geslaagd voor de Stappenexamens !

15/02 | Velp 1 wint met 7-1 van Elster Toren 1

12/01 | Son wint met 3 uit 3 weekend Wijk aan Zee

04/01 | Vadim wint groep D van OSBO snelschaakkampioenschap

Kalender

« Feb, 2020 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29


Komende agendapunten:

28/02: Interne Competitie van 20:00u tot 24:00u

06/03: Schaakschool van 15:30u tot 20:00u

06/03: Interne Competitie van 20:00u tot 24:00u

Puzzel