menu

Interne Competitie P1 R12 20181130

Nadat Carlsen en Caruana 12 toppartijen hebben gespeeld die allen in remise eindigden werd in de tiebreak eenvoudig door Carlsen gewonnen. Nadat Caruana twee keer verloor was een derde keer niet meer te voorkomen. De betere schaker heeft het gemakkelijker wanneer de speeltijd korter is. De moraal van het verhaal: Gebruik je tijd!

Of de schakers van de VSV dat ook begrijpen gaan we snel zien. Er werden negen partijen door de computer ingedeeld en de inzet was het periodekampioenschap. Hierin gaat Eric de Winter aan kop en als hij wint is de prijs voor hem. 

Voorzitter Paul Stoffer ontvluchtte zijn drukke bestaan als vader om sinds een tijdje weer eens aan de schaakstukken te zitten. Hij speelde met wit tegen Austin Pelt de ook dit keer weer in de versnelling speelde. Het verloren materiaal zag hij niet meer terug en Paul analyseerde met hem hoe het beter had kunnen gaan.

Nout van Eck speelde met de witte stukken tegen Julian van Kuijk. Julian was scherp nadat hij 's middags minder scherp was geweest. Nout daarentegen had 's middags twee keer gewonnen en dacht er wellicht iets te makkelijk over. Daardoor verloor hij materiaal en met een toren en wat stukken voor was het gemakkelijk te winnen voor Julian.

Jan Stuut zette zijn witte stelling snel neer en ging lekker in de aanval tegen Brent van Dusseldorp. Maar dat zag er beter uit dan het was. Brent was geconcentreerd en won twee keer in de tactische wendingen een stuk. Bij de laatste truc kwam de dame in geding en Jan moest afruilen waarmee meteen al het venijn uit de stelling was en Brent het eenvoudig kon winnen.

Eric de Winter speelde zijn winnaarspartij tegen Lazlo van Kuijk. Eric rokeerde kort en zag daarna tot zijn vreugde dat Lazlo voor de lange rokade ging. Dat was een rare keus en bleek ook meteen omdat wit veel sneller een koningsaanval op kon zetten dan zwart. Eric creëerde een open c-lijn en het gevaar kwam meteen van alle kanten op de koning van Lazlo af. Toen Eric met Pb6 schaak gaf werd het gezicht van Lazlo langzaam rood.. Er stond wel een pion op c7 maar die was gepend door de toren op c1. Mat dus. Een snelle winst voor periodekampioen Eric die met 8 uit 10 ongeslagen is gebleven.

Erika Belle krabbelt langzaam weer naar de hogere regionen in de ranglijst. Dit keer was Dries met zwart de tegenstander. En Dries overkwam wat hij Hans Wolthuis vorige week aandeed. Erika bracht haar dame naar g4 en Dries kwam niet toe aan rokeren. Hij kreeg het steeds moeilijker in de Emmenthaler variant van het Driesisch Gambiet. De stukken van Erika voerden de druk op en Dries haalde bakzeil.

Robert Ratering positioneerde zijn witte stelling goed tegen Jan van Galen. Het ging heel goed met Robert tot hij een pion op de koningsvleugel verloor met een verkeerde afruil. Jan speelde secuur door en in het eindspel met allebei een licht stuk wist Jan de vrijpion met zijn koning naar de achterlijn te begeleiden. Een prima winstpartij voor Jan.

Rick van Emden en Hans Wolthuis gingen lange tijd gelijk op. Schrijver dezes heeft de afloop niet kunnen meemaken omdat deze zelf in een strijd verwikkeld was. De plotse karakter impliceert een blunder, maar dat is gissen.. Rick won.

André van Kuijk speelde weer een gepassioneerde partij tegen Walter Manschot. André gi8ng vol in de aanval en legde de druk via de lange diagonalen op g7 en h7. Walter probeerde dit te dwarsbomen door om te beginnen de witte lopers af te ruilen. Dit bracht echter te weinig verlichting en de koningsaanval eiste aan Walters zijde zijn tol.

Als laatsten waren hans van Capelleveen en Wim Louwman nog bezig. Hans pakte de standaard opzet van Wim op onconventionele wijze aan door met een vroege b4 een open lijn te bezetten. Doordat op b5 paarden werden afgeruild kreeg Hans een vrijpion op b6.
Maar Hans kwam er niet doorheen en Wim bracht zijn paard via omwegen naar d4. Daar was deze zo sterk dat Hans besloot zijn toren op d4 te offeren. De klok tikte door en door de complexiteit, met die zware stukken en lichte stukken nog op het bord, werd het een vluggertje met beiden nog minder dan twee minuten. Hans kwam daar met gevaarlijke dreigingen die Wim uiteindelijk te veel waren. Beiden in hun nopjes over de mooie strijd die was geleverd gingen ze in de middernachtelijke uren huiswaarts.

Geschreven op 02 december 2018.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

MB schreef op 03 december, 2018:

Dat klinkt weer als een geslaagde avond!

Casper schreef op 03 december, 2018:

Merkwaardig is dat in dit avondverslag met geen woord vermeld is dat de filmploeg uit Rozendaal minutenlang actief was bij het schieten van beelden. Mogelijk zijn de verliezers van de partijen evenredig veel benadeeld door deze actie. Het filmverslag zien wij natuurlijk allemaal met enige spanning tegemoet. Het stimuleren van het aantal nieuwe leden zal hopelijk het resultaat kunnen zijn !!!

Nieuws

17/08 | Seizoenstart senioren op 23 augustus 20:00

22/07 | Velpse schakers actief in ONK te Dieren

22/06 | Hans van Capelleveen clubkampioen

02/06 | Nout tweede plaats beste nieuwkomer IJSCO én derde ratingstijger

02/06 | Son wint IJSCO-Cyclus én is hoogste ratingstijger

Kalender

« Aug, 2019 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

23/08: Interne Competitie Interne competitie Ronde 1 van 20:00u tot 23:30u

30/08: Interne Competitie Interne competitie Ronde 2 van 20:00u tot 23:30u

Puzzel