menu

Interne Competitie 2022-2023 P1 R8

Op de elfde van de elfde werd door de schakers niet langs de deuren gegaan. Ook waren ze niet thuis om snoep uit te delen. En ze waren ook niet bezig het carnavalsseizoen te openen. Wel maakten ze het elkaar weer niet makkelijk op de 64 velden. Er werd tot het uiterste gestreden om het eervolle punt. Geen remises deze keer.

André van Kuijk mocht het met de witte stukken laten zien tegen Martijn Ruumpol. André besloot na 1. d4 Pf6 2. c4 c5 om met d5 de Benoni van stal te halen, hopende dat Martijn er met b5 geen Benko gambiet van zou maken. Dat is geen fijne opening voor wit. Maar Martijn had er wel zin in en ging lekker actief aan de slag. De heren kwamen redelijk uit de opening, André bouwde zijn stelling rustig op en loerde op kansen, die er kwamen door bijvoorbeeld een zwart paard dat wat frivool de witte stelling in kwam zeilen. Noodgedwongen gaf Martijn een kwaliteit, die voor een dreigende tegenaanval had kunnen zorgen als André de toren met zijn dame had teruggeslagen, wat er logisch uitzag. Maar hij vertrouwde het niet en sloeg de toren met een pion die daarmee dubbelpion werd. Dit bleek de angel uit de mogelijke tegenaanval van zwart te halen. Vervolgens kwam de witte dame de vijandelijke stelling binnen. Wit moest oppassen voor nog wat kansen die zwart probeerde te creëren, maar uiteindelijk gaf de onontwikkelde damevleugel van Martijn gaf de doorslag voor wits overwinning.

Walter Manschot mocht beginnen tegen Dries van Eijk. Het werd een open strijd waarin wit een pion won en die direct daarna weer inleverde. Dat was niet nodig geweest. Dries' drieste aanpak leidde tot onzekerheid bij Walter. Om de koningsaanval van Dries te stuiten werd g3 gespeeld. Maar een volgelnest zonder vogel erin leidt tot verzwakking. Een zwakte waar Dries goed gebruik van maakte. Het materiaalverlies dat dit opleverde was voldoende voor Walter om op te geven.

Stephan Sneijders kon toch nog achter het bord plaatsnemen om tegen Kevin Deenik te spelen. tijdens de eerste zetten spookte zijn chocolade-liefhebbende hond nog door zijn hoofd. Ook Kevin moest nog tot rust komen. Zijn fietstocht langs de brand op Hoofdstraat bracht hem verlaat en onrustig binnen. Eenmaal rustig achter het bord keerden de kansen continu. In het spel was de onrust de hele avond zichtbaar. Nadat Stephan met een plus pion de partij naar zich leek toe te trekken, liet hij zich trucen met een röntgenschaakje op a2 waardoor zijn toren op h2 verloren ging. Hij gaf op.
 
Eric de Winter had wit tegen Hans van Capelleveen; 'the man to beet'. De vreemde opening 2. Lg5 werd nog vreemder beantwoord met 2. ..h6. Een soort random chess situatie. Beide heren wilden snel van de gebaande paden. Hierin leek Eric met een pionoffer (e6) beslissend positioneel voordeel te krijgen. Want de afruil op f6 kwam zwart los en veroverde geforceerd een pion. (Analyse leert dat ook e6 een gelijke stelling opleverde) Een wanhoopsoffer van Eric werd correct opgevangen door Hans en de stukken konden in de doos.

Als laatste waren Pepijn de Waal en Ted de Greef nog aan het vechten. Nadat Ted in het middenspel twee pionnen had gewonnen was Pepijn zich aan het ingraven. Maar Ted bleef zijn stelling rustig aan verbeteren en kreeg Pepijn uiteindelijk op de knieën.  

Geschreven op 12 november 2022.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

20/10 | Stijn de Jonge is Jeugdkampioen van de gemeente Rheden 2022

20/10 | Wouter van Rijn is Kampioen van de gemeente Rheden 2022

19/09 | Schaak-Off 2022 bij Velp op 23 september

11/09 | Kampioenschap Gemeente Rheden 2022 op 16 oktober 2022

27/06 | VSV is met vakantie in de maanden juli en augustus. 2 september starten we weer.

Kalender

« Jan, 2023 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

Puzzel