menu

Interne Competitie 2021-2022 P2 R2

De jeugd van Velp verlaat langzaam de speelzaal als de volwassenen en jongvolwassenen de speelzaal betreden in de Elleboog. De jeugd was blij om na de vakantie weer te kunnen schaken. En de volwassenen zijn net zo blij. Ze produceren er alleen veel minder geluid bij. Heerlijk als de rust neerdaalt en het muisstil is in de schaakzaal. Ideale omstandigheden voor een vlekkeloos potje schaak.

Helaas was het niet iedereen gegeven. 
Robert Ratering kreeg een zware loting. Met wit mocht hij aantreden tegen Alain van der Velden. Alain ontwikkelt zich zeer snel en het kan niet missen dat hij dit jaar een gooi gaat doen naar het clubkampioenschap. De agressieve aanpak van Alain op de damevleugel pakte meteen goed uit. Alain won een pion. De aanval ging door op de koningsvleugel waar Robert trachtte het spel te maken. Zijn paard kwam echter in de knel te staan en kon zich alleen nog redden op straffe van pionverlies. Het ging van kwaad tot erger en Robert capituleerde terecht.

Herman de Munnik speelde met wit tegen Walter Manschot. Herman speelt altijd lekker scherp. Hij kan goed rekenen en zette Walter dan ook flink aan het werk. Walter is meer van de positie en had het centrum dan ook goed in handen gekregen. Zijn paard stond perfect gepositioneerd. Herman ging in de aanval op de koningsflank en Walters stukken stonden net wat te ongelukkig om de aanval goed te kunnen pareren. Herman kwam binnen en overwon.

Wim Louwman speelde met wit tegen Jan Stuut. Nadat alles zo'n beetje was dichtgeschoven door voorzichtig manoeuvreren openden de zij beide flanken. Het was niet helemaal duidelijk in wiens voordeel dat was. Jan leek zichzelf een beetje in moeilijkheden te brengen op de damevleugel. Hij dacht een pion te winnen maar overzag dat de toren op a1 nog gedekt stond. Deze misser was voldoende voor hem om op te geven.

Eric de Winter speelde met de witte stukken tegen Dries van Eijk. De bestuursleden maakten er een interessante pot van om naar te kijken. Dries zette Eric onder druk maar deed dat eigenlijk net te vroeg. Hij vergat de aanval eerst voor te bereiden en dan pas aan te vallen. Natuurlijk: Hij gaf Eric ook niet de kans om zijn koning eerst in veiligheid te brengen. Maar het gevaar is dan, dat wanneer de tegenstander het overleeft, jijzelf achter de feiten gaat aanlopen. Dat kostte een stuk op de koningsvleugel waardoor Eric de winst naar zich toe kon trekken.

De partij aan de top werd gespeeld door Hans van Capelleveen die met wit tegen Vadim van Kuijk speelde. Het was een partij met weinig fouten. Hans voerde langzaam maar zeker de druk op de zwarte stelling op. Vadim verdedigde secuur maar verbruikte veel tijd. In de tijdnoodfase van Vadim plaatste Hans een gedurfde aanval door eerst een loper te offeren en daarna met Txc4 een kwaliteit te offeren. Doel was een dubbele aanval op de dame of torenwinst op de koningsvleugel. 
Dat werkte goed uit totdat Vadim een van zijn torens uit de dreiging haalde en met mat achter de paaltjes. Hans dacht dat hij daardoor een toren achter kwam en gaf op. Onterecht zo bleek direct daarna. Hij stond beter in het eindspel en incasseerde volledig onnodig een nul.

Hierdoor is de spanning in de competitie weer helemaal terug. Alain van der Velden staat aan kop. Met Hans, Eric, AndrĂ© en Vadim op overbrugbare afstand. Geschreven op 12 maart 2022.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

20/10 | Stijn de Jonge is Jeugdkampioen van de gemeente Rheden 2022

20/10 | Wouter van Rijn is Kampioen van de gemeente Rheden 2022

19/09 | Schaak-Off 2022 bij Velp op 23 september

11/09 | Kampioenschap Gemeente Rheden 2022 op 16 oktober 2022

27/06 | VSV is met vakantie in de maanden juli en augustus. 2 september starten we weer.

Kalender

« Mei, 2023 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

02/06: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

02/06: Interne Competitie van 20:00u tot 23:30u

09/06: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

Puzzel