menu

Interne competitie 2020-2021 P1 R5 2020-10-09

Zolang het kan, speelt de Velpse nog zijn partijtjes in de interne. Maar hoe lang nog weet niemand, met het oog op corona. Velp 1 had ook graag de eerste ronde in de externe gespeeld deze avond, maar tegenstander Pallas durfde het toch niet aan. Dat is jammer, maar natuurlijk te respecteren.

Rik Tichelman had zijn zinnen wel op schaken gezet en kwam daarom maar eens meedoen met de interne. Dat is heel fijn! Maar nu waren we wel met een oneven aantal. Robert nam vrijwillig een bye en besteedde de rest van de avond met zijn neus in schaakboeken. Hij is op trainingskamp, we zijn gewaarschuwd!

Omdat Rik nog niet gespeeld heeft, moet hij zich door de ranglijst heen omhoog wurmen. In dat kader kwam hij aan het bord tegen de jonge maar al heel ervaren Son Stavenuiter. Die maakte er een mooie pot van, maar Rik is (nog) een maatje te groot. Samen analyseerden ze de partij, waar ze natuurlijk ook samen beter van worden.

Jan Stuut mocht tegen Herman de Munnik. Beide kenden ze elkaar niet, dus het duurde even voor ze tegenover elkaar zaten. Ook hier een leuke pot schaak, met Herman als (rating)favoriet. Maar waar Herman langzaam aan iets inlevert, is Jan met een groeistuip bezig. En dan kan er veel moois gebeuren. Zo ook vanavond, Jan won overtuigend en kon tevreden het punt optekenen.

Op bord 4 de gebroeders Julian en Vadim van Kuijk. Zoals altijd een mooie partij, zeker omdat beide een scherp strategische blik hebben en een offer niet schuwen. Vadim zette Julian steeds meer onder druk en dat bleek op den duur voldoende voor de overwinning. Gebroederlijk pakten ze de bus naar Dieren, wetenden dat het nog wel even zou duren voor André en Lazlo klaar zouden zijn.

Bij André van Kuijk viel dat echter wel mee. Hij speelde met wit tegen Hans van Capelleveen en besloot de aangeboden pionnen te pakken, waarmee een voor beiden onbekende stelling op het bord kwam. Hans had iets meer initiatief. André had geen zin in een geruisloze slachting (1 pion minder, dameruil, nog een pion en daar ga je) dus gooide zijn paard maar als een handgranaat naar voren. Dit maakte de stelling complex en vol boobytraps. Hans wilde niet op een landmijn stappen en manouvreerde bedachtzaam. Als ie de dame van André zou verschalken, zou het stof weer neerdalen. Hoe hij zijn best ook deed het te voorkomen, dameruil kon niet worden vermeden. Nog wat gespartel mocht niet baten. Hans won.

Lazlo van Kuijk deed dat niet. Terwijl het er tegen Eric de Winter toch een tijdlang wel naar uitzag. Er stond een bizarre stelling op het bord waarbij Lazlo een toren en de dame van Eric kon slaan en nog een vergaand doorgebroken pion kon creëren. Maar dat mag allemaal niet in 1 beurt. Eric wist het verlies te minimaliseren en besloot die blaag een lesje schaakvernuft te geven. Eric kantelde de partij, had uiteindelijk drie pionnen meer die op weg waren naar promotie en Lazlo gaf een hand op afstand. Eric beantwoordde dat met een schouderklop voor zichzelf. Begrijpelijk.

En de match of the day ging tussen Dries van Eijk en Walter Manschot. Er ontstond een eindspel waarbij Dries een pion op de 7e rij had en nog wat pionnen, plus een loper. Walter daarentegen had toren meer en een ongelijke loper (die de pion kon tegenhouden van promoveren). Dries verdedigde met man en macht. Walter vergat een tijd lang dat in het eindspel je koning een sterke aanvaller is. Hij deed het derhalve heel omslachtig, maar niet minder fraai. Langzaamaan kwam Dries in een positie dat je - zeker met tijdnood - ergens een fout maakt waarvan veel schakers dan zeggen 'Oh, nou blunder ik de partij weg'. Dries zei dat (terecht) niet, hij wist dat Walter vandaag gewoon de beste was. En trouwens niet alleen vandaag, Walter is het hele seizoen al goed bezig.

In dat kader de stand (puur op basis van gewonnen punten:
1) Hans 4,5 pt
2) Walter 3,5 pt
3-5) Lazlo, Eric en Alain 3 pt
6-9) Dries, Vadim, André en Jan 2 pt
10-14) Robert, Rick, Julian, Herman, Rik 1 pt
15) Son 0 pt
Geschreven op 10 oktober 2020.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

28/08 | Op 4 september start het schaakseizoen in de Elleboog

01/05 | Op 1 mei 13.00-15.30 Vadim in NK jeugd Online

24/02 | Puzzel mat in 2 in het Ledengedeelte

23/02 | Zes jeugdleden geslaagd voor de Stappenexamens !

15/02 | Velp 1 wint met 7-1 van Elster Toren 1

Kalender

« Okt, 2020 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

30/10: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

30/10: Interne Competitie Ronde P1 - 8 van 20:00u tot 24:00u

06/11: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

Puzzel