menu

IC P2R9 2016/2017

's Middags was de Schaakschool rustig, zodat in het licht van de stijgende zon, er veel individuele aandacht kon worden besteed aan de nieuwkomers en de gevestigde orde. Het schaakniveau gaat steeds verder omhoog, en binnenkort zullen er weer nieuwe jeugdspelers hun debuut maken bij de Interne Competitie.

Met Jan en Hennie achter de bar, voor het keurig verzorgde natje en droogje, wisten er ondanks de wintersporters toch gewoon elf schakers hun weg naar de Velpse Schaakvereniging te vinden.

Het oneven aantal moest zorgen voor een bye, en die werd door de oppercalculator aan de wedstrijdleider zelve uitgedeeld. Terwijl Hans van C afbraakschaak op de pc playde, opende het tiental het gevecht op de vierenzestig velden. En niemand speelde Engels!

Op bord vijf speelde Hans van R tegen Jan van G. Hans kwam goed uit de opening, en wist de eerste karrenvracht tactische grappen en grollen keurig te pareren. Hoewel het centrum voor zwart was, waren de witte velden zwak, en met behulp van het loperpaar kon Hans zijn witte stelling proberen te gaan uit te bouwen. Maar voordat hij daartoe goed en wel in staat was, wist Jan wel één van zijn tactiekjes te verzilveren. De pionnenstorm dwars door het centrum was voldoende om Hans te laten capituleren.

Op het vierde bord speelde Jan S met de witte stukken tegen Paul Stoffer, die na afwezigheid van enkele weken wat onwennig achter het bord leek te zitten. In een Pirc met tegengestelde rokades leek het erop dat Jan een machtig blok in the center ten gelde zou kunnen maken. Maar in plaats van zijn pionnen daar op te schuiven teneinde door te breken, dekte hij ze met de dame, en ging over de half open f-lijn opereren. Ook een prima plan, daar niet van, maar het leek alsof er toen al meer in had gezeten voor de jeugdspeler. Paul pareerde knap op dezelfde vleugel, waar nota bene zijn eigen koning stond. Hij won een pion, een tweede, en de open lijnen hadden bijzonder genoeg meer voordeel voor zwart dan voor wit. Een knappe overwinning van Paul, wat Jan ook meteen erkende.

Wim speelde met de witte stukken tegen Jonathan en bezette al snel het centrum met de witte stukken. Jonathan speelde eerst een paard weg, om daarna het centrumpaard op te jagen via c6, en met de sterke loper kwam de eerstejaars met een klein voordeeltje in het middenspel. Daar koos hij helaas het verkeerde plan: in een training had hij geleerd dat het centrum aanvallen altijd een goed idee was, maar juist in dit geval niet. Uitzonderingen op uitzonderingen - schaken is moeilijk ingewikkeld. Jonathan liep tegen een pionvorkje op, en daarna wist Wim alle goede zetten te vinden, met oog voor detail en tactiek. Jonathan vocht als een leeuw, maar kon het tij niet meer keren. Hoewel zijn partijen er steeds beter uitgaan zien, en de sterke groei zichtbaar is, baalde de eerstejaars toch flink van deze nul. Voor Wim was het een soepele overwinning, waardoor hij steeg naar de derde plaats in het kampioenschap.

Martijn kwam met de witte poppen uitstekend te staan tegen de Najdorf van Eric. Door een te snelle opmars van diens damevleugelpionnen, stonden er allemaal stukken in en naar het centrum en richting de nog niet gerokeerde zwarte koning te koekeloeren. Maar toen Eric pas op de 20ste zet rokeerde, viel er lousy weinig te verhapstukken met de toch half open g-lijn van Martijn. Zwart leek het allemaal onder controle te hebben. Martijn bleef zoeken naar een opening, en diverse offers spookten door zijn hoofd, maar het vuurwerk bleef uit, waardoor Eric duidelijk beter kwam te staan in het eindspel met een dubbele toren en een paard. Eric had echter enorm veel tijd verbruikt, en bood met zes minuten op de klok remise aan. Martijn weigerde: hij moest winnen om nog een kans te maken op het kampioenschap. De druk van de regerend clubkampioen, met de ene tactische grap na de andere, werd de voorzitter uiteindelijk teveel. Van een pion voorsprong kwam hij op een pion achterstand, waarvan de twee pionnen van Martijn verbonden en vrij waren. In verloren stelling ging Eric door zijn tijd. Een buitengewoon diepe en onderhoudende partij, waar beide mannen veel plezier aan beleefden.

Het eerste bord was voor de in vorm verkerende Walter, die de huisopening van René vakkundig een kopje kleiner maakte. Nadat de zwarte isolani was opgeruimd, wist Walter zijn pion voorsprong uit te bouwen naar een volle kwaliteit. Hier kwam nog een pion bij, en toen wit de zware stukken kon ruilen leek het pleit al beslecht voor René. Op bizarre wijze wist Walter dit niet om te zetten in winst. Met nog ruim de tijd, gaf hij in een vlaag van verstandsverbijstering zomaar een volle toren present. Plots waren de rollen omgedraaid, en met lichte tijdnood wist lucky René dit voordeel te verzilveren. Het bleef nog lang gezellig, waarna de hele club het bed maar eens opzocht.

Wij schaken op vrijdagavond van 20:00u tot 23:30u, en u bent van harte welkom! Want het is ook niet leuk dat Hans steeds een bye krijgt. Van absolute beginner tot expert - alle niveaus zijn aanwezig, dus u wordt heus niet zomaar van het bord getikt. Kom om 19:50u langs, of mail met secretaris@velpsesv.nl.
Geschreven op 25 februari 2017.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

26/11 | Open Kampioenschap Gemeente Rheden 2023 op 16 december 2023

26/11 | Grootste Pepernoot 2023 is Dion Vaessen

20/10 | Stijn de Jonge is Jeugdkampioen van de gemeente Rheden 2022

20/10 | Wouter van Rijn is Kampioen van de gemeente Rheden 2022

19/09 | Schaak-Off 2022 bij Velp op 23 september

Kalender

« Apr, 2024 »
madiwodovrzazo

1

2

3

45

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Komende agendapunten:

03/05: Schaakschool GEEN SCHAKEN - Vakantie van 18:15u tot 20:00u

03/05: Algemeen Rapid Toernooi Ronde 7, 8 en 9 van 20:00u tot 23:30u

10/05: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

Puzzel