menu

DOG 1 - Velp 2

Wedstrijd DOG1 (1478) - Velp2 (1526)
maandag 8 januari 2024

Het jaar nog maar net begonnen en gelijk al weer aan de bak, de 5e ronde in poule 3B van de SOS-competitie! En nog wel tegen onze directe concurrent,...het team in onze poule dat ook nog geen wedstrijd verloren had. Er moest dus minimaal gelijk gespeeld worden, maar gezien het rating verschil moest er ook winst in zitten.

In de aanloop was het even de vraag wie er op bord 6 zou gaan spelen. Stephan voelde ze zich de dag van te voren niet helemaal top en vroeg toen of Kevin wilde spelen. Op de dag zelf bleek Stephan aardig opgeknapt en was het juist Kevin die zich ziek meldde.

Dus André van Kuijk nam zijn twee zonen, Julian en Lazlo, mee. Julian Hul kon Dries meenemen uit Velp en onderweg naar Almen werd Stephan opgepikt in Rheden.

In de zaal ter plaatse bleek ook een aardig gezelschap dammers, die voor het nodige rumoer zorgden. Vandaar de naam van de club, Denksportvereniging Ons Genoegen.

Dries (1675) nam plaats op bord twee, nóg wel de hooggeplaatste in het team maar de vraag is voor hoe lang nog. De beste speler van Almen had hij vorig jaar al tegen gespeeld en Julian wilde het wel eens proberen.
Zijn tegenstander, Berend Ebbink (1389), had wit koos de damepionopening. Dries speelde c5 na zwart's zet c4 wat de computer aangaf als een onnauwkeurigheid. Dries zag echter dat die pion weer op te halen viel via een tussenschaak van de Dame op a5. Zijn tegenstander plaatse het paard ertussen waardoor het terugwinnen van de verloren pion moest wachten. Dit gaf wit de kans om dameruil af te dwingen. Ook in het centrum werd flink afgeruild wat resulteerde in een geïsoleerde zwarte pion op d5! Nooit goed zou je zeggen. Echter liep wit achter in ontwikkeling wat Dries de tijd gaf om met twee lopers het initiatief naar zich toe te trekken. De witte loper kreeg hij op e4, waar de d-pion terecht kwam na opnieuw een ruil. Deze pion bleek zeer nuttig. Na een slim bekeken aanval van Dries zijn paard op de witte loper werd deze weggejaagd en dat gaf ruim baan voor het paard en gelijk daarna de extra toren. Deze kon nog de loper pakken, maar het paard op e2 en twee toren op de h-lijn was te veel. 0-1

Julian Hul (1653), nog ongeslagen, durfde het dus wel aan om aan bord 1 plaats te nemen. Hier speelde Thijs Noppen (1884) met zwart.
Julian speelde met wit een gesloten spel en ruilde al vrij snel dames omdat hij zijn pionnen op de damevleugel niet wilde verzwakken. Ondanks, of misschien wel dankzij, dat hij geen centrumpionnen meer had lukt het hem om de enige open d-lijn onder controle te krijgen. Nadat beide spelers alleen nog een lopen en toren hadden en elk zes pionnen begon Julian met zijn koning op te marcheren, zelfs tot veld e6! Zwart ging forceren in de toch enigzins vaste stelling en met hulp dan de koning liep zwart's toren klem. Julian kon zwart dwingen de toren af te ruilen op het moment dat wit's c-pion vrij baan had. Zwart gaf terecht op. 0-2

Julian van Kuijk (1503) speelde op bord 5 met wit tegen Walter van de Nieuwenhuizen (1289). Ook hier een vrij gesloten stelling beginnend met de damepionopening (hier het London systeem), totdat zwart met zijn zwarte loper wit's loper op g3 pakte. Toen kwam de h-lijn vrij en speelde het middenspel zich grotendeels hier af. Wit kreeg zijn paard op een mooi veld (e5), ruilde dit tegen zwart's paard op c6 met de bedoeling zijn tweede paar weer op e5 te positioneren. Deze werd nog slechts door de d-pion gedekt. Zwart speelde zijn c-pion op, die wit dus niet kon slaan. Toen maakte wit de fout door met de f-pion zwart's paard op e4 aan te vallen (waardoor g3 niet meer gedekt werd). Zwart schoof zijn c-pion op en viel daarmee wit's loper op d3 aan. Hier ging wit terug met zijn loper naar c2, zwart viel in de val door g3 te pakken. Wilde na aangevallen te worden door de toren niet terug, maar dekte het met zijn dame. En dit kon niet! Wit viel deze dame aan met de f-pion, op de h-lijn stond al de witte toren dus zwart verloor hiermee zijn paard. Maar een paar zetten daarna blunderde wit door zijn witte toren klem te zetten. De concentratie was weg en iets verder in de wedstrijd gaf wit ook nog zijn loper weg. En wit gaf op. 1-2

Stephan Sneijders (1211) op bord zes met zwart bleek feitelijk op bord twee te spelen. Zijn tegenstander, Johan te Linde (1553) had de op één na hoogste rating! Dus viel hier eigenlijk niets te verliezen.
Het begin was tot en met zet 6 theorie, de Caro-Kann verdediging. Op zet 7 ruilde zwart de witte lopers en daarna kreeg wit langzaam het overwicht in het centrum doordat hij nog pionnen had op de c- en d-lijn en zwart alleen op de c-lijn. En dan maken twee onnauwkeurige zetten achter elkaar en een gemiste kans het hellend vlak groter. Stephan vocht voor wat ie waard was, maar zijn tegenstander bleef net iets scherper en maakte het gedecideerd af. 2-2

Laat in de avond gebeurde veel wat niet bij schaken hoort. De tegenstander van Lazlo begon met twee handen te zetten en de klok te beroeren. Lazlo stond in tijdnood en haalde de wedstrijdleider erbij om er wat aan te doen. De speler beloofde het niet meer te doen maar ging gewoon door hiermee. Dit stoorde niet alleen Lazlo, maar ook André die aan het strijden was voor remise. Velp claimde dat Lazlo voor de hinder er twee minuten bij moest krijgen. Toen werd het een grote klucht. De wedstrijdleider heeft er circa een kwartier over gedaan en toen de klokken liepen, bleek ie ipv 2 min 15 s t.o.v. 2 min 30 s de klokken op deze stand te zetten maar dan in uren en minuten. Dat zagen we snel en weer 5 minuten later stonden de klokken goed dachten we, maar de wedstrijdleider had geen increment ingesteld. Toen heeft André het mopperend van hem overgenomen en de tijd ingesteld. Toen de klokken wél goed liepen, had Lazlo zeer snel het punt binnengeharkt.

André en zijn tegenstander waren nog bezig. Pardoes deed de DOG'er een illegale zet en dus kon de klok weer worden aangepast. André bleef cool, de man van DOG niet. In plaats van een remise pakte André alsnog het volle punt.

We wonnen deze partij tegen de directe concurrent voor het kampioenschap met 4-2. Daar kunnen we als team alleen maar heel erg tevreden mee zijn....

Hieronder zijn de wedstrijden na te kijken via Chess.com.
https://www.chess.com/c/2KGbQvLAA
Geschreven op 21 januari 2024.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

26/11 | Open Kampioenschap Gemeente Rheden 2023 op 16 december 2023

26/11 | Grootste Pepernoot 2023 is Dion Vaessen

20/10 | Stijn de Jonge is Jeugdkampioen van de gemeente Rheden 2022

20/10 | Wouter van Rijn is Kampioen van de gemeente Rheden 2022

19/09 | Schaak-Off 2022 bij Velp op 23 september

Kalender

« Apr, 2024 »
madiwodovrzazo

1

2

3

45

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Komende agendapunten:

26/04: Schaakschool van 18:15u tot 20:00u

26/04: Interne Competitie van 20:00u tot 23:30u

03/05: Schaakschool GEEN SCHAKEN - Vakantie van 18:15u tot 20:00u

Puzzel