menu

Vadim plaatst zich voor NK B-jeugd

Op vrijdag 28 februari begon in Delft het vierde en laatste kwalificatietoernooi voor het NK ABC dat in april wordt gehouden in Almelo.

Vadim van Kuijk begon vol goede moed aan dit toernooi, wetende dat de speelsterkte van de tegenstanders minder was dan in de voorgaande drie toernooien, doordat a) vrijdag geen vakantiedag was voor regio Noord en b) veel van de sterkere spelers het Daniël Noteboomtoernooi verkozen boven het jeugdtoernooi in Delft. Aldus begon Vadim op rating als 6e, terwijl er drie tickets te verdienen waren.

De eerste ronde verliep heel soepel. In het Catalaans haalde Vadim als snel een stuk op en binnen een half uur was de eerste winst een feit. In ronde 2 duurde dat een stuk langer, maar gebeurde het ook, als was Vadim niet tevreden met de wijze waarop. Wel was het prettig dat de spelers met de hoogste ratings verloren, waardoor hij ze voorlopig zou ontlopen.

In ronde 3 tegen een oude bekende kwamen beide in tijdnood. Vadim kan hier traditiegetrouw beter mee om gaan dan menigeen en ook hier won hij door mat achter de paaltjes. Met de kanttekening dat hij hiervoor wel moest zien dat de eerste slag met de dame moest plaatsvinden. Achteraf zei hij dat zijn hand al op weg was naar de toren - een veel natuurlijker voelende zet - maar toen de kracht van de dame zag.

Ronde 4 begon rommelig. Vadim kwam niet lekker uit de opening maar toen werd er een deus ex machina ten tonele gevoerd: het brandalarm in een naburig pand ging af. Veel onrust in de zaal en na een tijdje besloot de bond om de ronde af te lasten en er een 6-rondig toernooi van te maken. Dus Vadim kon ongeslagen te ruste gaan in huize Brent van Dusseldorp.

Op zaterdag opnieuw ronde 4, tegen dezelfde tegenstander als vrijdagavond. Die dacht dat hij wel weer kansen zou krijgen, maar dat bleek niet het geval. Vadim rokeerde niet, opende de h-lijn en ging vernietigend ten aanval. Een vol punt los van de rest van het veld met nog 2 ronden te gaan, wie zou hem nog wat doen.

In ronde 5 werd een speler met een hogere rating verwacht, maar het bleek niet het geval te zijn. Wel kwam er weer een variant van het Catalaans op het bord en weer leverde dit een stuk op. Maar wel ten koste van een zeer kwetsbare dame op b7 die dreigde te worden ingesloten. André kon het thuis onvoldoende overzien (Live borden!) en raadpleegde Stockfish. Die gaf Vadim gelijk, als ie maar de juiste zetten zou doen. Langs de randen van de vulkaan wist Vadim dit te bewerkstelligen en daarmee is het ook gelijk een partij die het voor iedereen waard is om na te spelen (zie www.haagseschaakbond.nl).

In ronde 6 kwamen de achtervolgers op 2 snel remise overeen. De tegenstander van Vadim op bord 1 besefte dat hij bij remise gedeeld 2-4 zou worden, maar op WP/SB 4e en dus met lege handen. Hij sloeg het remiseaanbod van Vadim af en speelde 85 zetten door, met op het bord ieder een boel pionnen en een paard. Vadim gaf geen krimp. Uiteindelijk zag zijn tegenstander dat dit toernooi niet van Vadim viel te winnen en teleurgesteld berustte hij in remise. Wellicht dat de schaakbond hem uit coulance toch laat meedoen met het NK, vanwege het brandalarm op vrijdagavond.

Naast het NK ticket kreeg Vadim ook nog een enveloppe met een vette geldprijs, of eigenlijk twee: toernooiwinst en beste jongen. En de vermelding dat hij met 5,5 uit 6 en een TPR van 2012 natuurlijk gewoon een uitstekend toernooi heeft gespeeld.

Geschreven op 03 maart 2020.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

sven2 schreef op 03 march, 2020:

Goe gedaan jochie. Op naar het mooie Almelo. Daar is zoals je weet altijd wat te doen. Soms staat het licht op rood, dan weer op groen.

Padre Pollos schreef op 28 march, 2020:

Het toernooi is vanwege COVID-19 uitgesteld naar augustus. We duimen dat het dan wel door kan gaan.

Nieuws

27/06 | VSV is met vakantie in de maanden juli en augustus. 2 september starten we weer.

25/04 | Zondag 15 mei 2022 - Grand Prix Jeugdschaaktoernooi in Velp

14/09 | Het nieuwe seizoen is weer gestart !

14/09 | Hans van Capelleveen Clubkampioen 2020-2021

02/08 | Dion Vaessen is de Jeugdkampioen van VSV 2021

Kalender

« Aug, 2022 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

19/08: Algemeen ZOMERVAKANTIE - Geen Schaken van 18:15u tot 23:30u

26/08: Algemeen ZOMERVAKANTIE - Geen Schaken van 18:15u tot 23:30u

02/09: Schaakschool De Schaakschool is weer open! van 18:15u tot 20:00u

Puzzel