menu

IJSCO Zwolle 2018-12-01

Op de eerste en de eerste regenachtige dag van december, gingen drie Schaakscholers met alle vertrouwen de IJSCO in Zwolle tegemoet. Dankzij een uitstekende organisatie, werd het een dag om niet te vergeten.

De mannen die de stukken beroerden waren Pepijn, Nout en Son.
Pepijn was ingedeeld in de D-groep. Son, die al heel wat IJSCO's heeft geschaakt, was, na zijn superbe optreden in Zutphen, een groep hoger ingedeeld: de b-groep. Voor Nout was het zijn eerste schaaktoernooi ooit, maar zijn trainer had doorgegeven dat hij, ondanks zijn zeer kortstondige schaakcarrière, al hard op weg was in de Stappenmethode, waardoor de laatste groep misschien te laag was. Ook daaraan werd gehoord gegeven: hij werd ingedeeld in de g-groep.

Het begin was enerverend. De eerste partij werd door Nout met gemak gewonnen; hij ontwikkelde beter, paste de gouden regels wel toe, waar zijn tegenstander zijn koning in het centrum liet staan. Een knappe overwinning, altijd lekker als de eerste partij van je eerste toernooi een overwinning is!

Ook de tegenstander van Pepijn in de eerste ronde liet zijn koning in het centrum staan. Omdat Pepijn te snel speelde, miste hij mat in 1, en moest uiteindelijk, door een prachtig offer van zijn tegenstander, een nul incasseren.

Son speelde in de b-groep een gedegen partij. Hier en daar maakte hij wat positioneel mindere keuzes, maar hij had zijn tijd goed gebruikt. Van de 15 minuten had hij nog bijna 2 minuten over in een gewonnen pionneneindspel. Maar Son miste de winst, en liet zetherhaling toe, waardoor hij begon met een remise.

De rondes daarna waren continue terechte en goede winsten voor de Velpse Schaakscholers. Heerlijke matjes werden afgewisseld door strategisch goed schaak. Nout won zijn partijen in koningsaanvallen, Pepijn wist de zwaktes in de stelling van zijn tegenstander feilloos bloot te leggen, ook mede dankzij het feit dat hij nu eindelijk eens zijn tijd nam! Son speelde de ene partij nog beter dan de andere. Met strategisch zo superieur spel, mocht hij in een van de partijen een sporadische blunder maken: hij liet een paard instaan na een wegtrekaanval. Ook die partij wist Son met nagenoeg perfect spel te winnen.

Dus de laatste ronde brak aan: de drie schaakmannen wisten wat ze te wachten stond: de eerste plaats. Voor alle drie was het een gouden medaille als ze zouden winnen.

Nout wist als eerste zijn ongeslagen status van de dag te behouden. Hij won in een mooi schaakgevecht. Omdat er een speler niet was opgekomen, scoorde hij vier uit vier, met een extra bye voor een vol punt, waardoor hij met vijf uit vijf de eerste plaats claimde. Een mooie beker was zijn deel.

Pepijn speelde met zijn tegenstander om de eerste plaats. Hij wist de aanval van zwart goed te pareren, maar op het moment dat hij in stellingsvoordeel kwam, verviel hij in een oude fout: hij ging te snel spelen. Helaas voor Pepijn verloor hij door mat, en moest hij genoegen nemen met de derde plaats. Nog steeds een prachtige prestatie, nadat hij zo lang geen toernooi schaakte.

Son speelde met zijn tegenstandster ook om de eerste plaats: de winnaar zou de poule winnen. Het werd een schitterende partij. Son verloor een pion, maar had zulk prachtig stukkenspel, dat hij genoeg compensatie had. Geweldige strategische keuzes zorgden ervoor dat Son de pion ging terugwinnen. Zijn tegenstander bleef steeds maar tegendreigingen in de stelling brengen, waarop Son uitstekend bleef reageren: eerst de verdediging in orde, daarna de aanval. Met een van de terugtrekkende bewegingen zette hij zijn loper op h2, waardoor hij het luchtveld van zijn koning blokte. Op het moment suprême had hij niet de pion moeten pakken, en nog een verdedigende zet moeten doen. Dat deed Son niet, en zijn tegenstandster was er terecht als de kippen bij om mat achter de paaltjes te geven.

Terwijl Son in de analyse-ruimte enorm baalde, kwam de organisator vertellen dat hij een barrage moest spelen om de tweede plaats. Nota bene tegen de tegenstander uit de eerste ronde, waar hij remise had gegeven, maar gewonnen stond. De knapste zet van de dag was dat Son van enorme teleurstelling schakelde naar vechtmodus: in de snelschaakpartij van vijf minuten per persoon, zocht hij subtiel de koningsaanval, en stond gewonnen toen zijn tegenstander door de tijd ging. Daardoor legde Son beslag op de tweede plaats.
Een werkelijk geweldig gevecht tussen twee zeer sportieve jeugdschakers.

Gefeliciteerd, jongens, en Zwolse SG wordt hartelijk bedankt!

Einduitslagen:
Son: 2e in poule B.
Pepijn: 3e in poule D.
Nout: 1e in poule G.

In het ledengedeelte enkele foto's!
Geschreven op 02 december 2018.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

17/08 | Seizoenstart senioren op 23 augustus 20:00

22/07 | Velpse schakers actief in ONK te Dieren

22/06 | Hans van Capelleveen clubkampioen

02/06 | Nout tweede plaats beste nieuwkomer IJSCO én derde ratingstijger

02/06 | Son wint IJSCO-Cyclus én is hoogste ratingstijger

Kalender

« Aug, 2019 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

23/08: Interne Competitie Interne competitie Ronde 1 van 20:00u tot 23:30u

30/08: Interne Competitie Interne competitie Ronde 2 van 20:00u tot 23:30u

Puzzel