menu

Tata Steel Chess 2019, het slotakkoord

Ronde 9: de eindbalans

Vandaag begon de laatste ronde van de 10-kamp al om 12:00. Terwijl bij de profs natuurlijk alle aandacht uitging naar Giri tegen Carlsen, streed ook de familie Van Kuijk voor wat ze waard waren, in de Moriaan en De Hoge Duin.

André kreeg een aangenomen damegambiet op het bord. Hij handelde het wel ok af, maar veel had het niet om het lijf. Omdat zijn tegenstander nogal veel afruilde, polste André eens of hij soms remise wilde hebben. Dat bleek niet het geval en tot de verbazing van zijn tegenstander trok André ten aanval. Hij kwam best overwegend te staan, zeker toen hij zijn tegenstander een dubbelpion wist aan te smeren. Hij keek eens om zich heen en trof pardoes de blik van Julian, die met Hans van Capelleveen op bezoek kwam. Gezellig! André ging er nog een lekker voor zitten en wist in een combi een pion te winnen. Dat leek goed, maar onder het toeziend oog van naast Julian en Hans ook Lazlo en Vadim, die inmiddels klaar waren met hun partij, bleek dat zwart met de torens binnen kon komen. André wist het op remise te houden. Met 4 uit 9 werd hij gedeeld 7e, met een fraaie TPR van 1546.

Lazlo was nog steeds niet fit en moest tegen de koploper aantreden. Dat ging hem bijzonder goed af, ze kwamen remise overeen. Dat was voor zijn tegenstander genoeg voor de overwinning in de groep, terwijl Lazlo er met 4 uit 9 gedeeld 6e mee werd, met een TPR van 1421. Misschien iets onder zijn niveau, maar gelet op zijn conditie blijkt Lazlo toch van het juiste hout gemaakt te zijn.

Vadim had ondanks de zeperd van de afgelopen twee dagen nog kans op een podiumplaats, maar dan moest wel van zijn naaste concurrent worden gewonnen. Vadim was daar duidelijk relaxter onder dan zijn tegenstander, die toen er druk op het bord kwam al gauw minder goede zetten ging doen. Dat moet je bij Vadim niet doen, het werd een keurig punt. Omdat de nummers 1 en 2 geen fouten maakten, kwam Vadim niet verder dan de 3e plaats met 5,5 uit 9, wat toch een boekenbon van EUR 30 opleverde en een uiteindelijk toch zeer fraaie TPR van 1699.  Net geen rechtstreekse promotie naar groep 5, maar dat zal ongetwijfeld plaatsvinden op basis van zijn ratingwinst in het komende jaar.

Dit was Tata voor dit jaar. Goedenavond!
----------------------------------------------------------------------------------------------
Ronde 8: it ain't over till it's over, yet.....

Zoals gisteren gemeld had Vadim het podium in het vizier. Maar dan zou ie vandaag wel moeten winnen. Dat deed hij helaas niet. Hij was niet tevreden over de opening, maar kreeg daarna wel spel. Zijn tegenstander pareerde de aanval goed en kwam zelfs een kwaliteit tegen een loper voor. Vadim mocht proberen wat hij wilde, en dat deed hij, de bietenbrug werd uiteindelijk zijn deel. Maar door de gebeurtenissen op de andere borden is het theoretisch nog steeds mogelijk dat hij de eerste plaats in de poule bereikt. De eerder genoemde monsterscore is helaas wel definitief buiten bereik.

Lazlo is nog steeds ziekig. Hij moest tegen een van de sterkere tegenstanders uit zijn poule. Wat Lazlo best vaak overkomt, gebeurde vandaag weer: al in zet 10 of zo kreeg hij de dame van de tegenstander kado. Die zag er al snel geen heil meer in en Lazlo had binnen het uur het punt te pakken.

André moest tegen een krasse knar die gisteren net als André een heel lange partij had gespeeld en nu alles op de simpele afruil gooide. Omdat André ook niet veel zin had in avontuur was het al na 14 zetten remise. Jaja, lafjes, we weten het. Maar zolang de tegenstander een hogere rating heeft, is het toch een resultaat.

Morgen om 12:00 start de slotronde. Spanning en sensatie, ook in de topgroepen natuurlijk....


Stand na ronde 8 (met verschil t.o.v. ronde 7):
- Vadim: 4,5 uit 8 (+0), 4e plaats (-2) en TPR 1640 (+0). Alle podiumplaatsen nog in beeld, maar in eigen hand de 3e plaats.
- Lazlo 3,5 uit 8 (+1), 7e plaats (+1) en TPR 1408 (+101). Nog 1 punt nodig voor 50%.
- André 3,5 uit 8 (+0,5), gedeeld 6e plaats (+1), TPR 1560 (-15). No 1 punt nodig voor 50%.


------------------------------------------------------------------------------------------
Ronde 7: na de rustdag

Op de dag na de rustdag loopt altijd alles anders. Lazlo was ziek en wilde met enige tegenzin toch wel spelen. Plots werd hij gebeld door de toernooileiding dat zijn tegenstander zich had afgemeld. Dus een vol punt voor Lazlo zonder te spelen. Hij heeft wat lopen uitzieken en nog wat huiswerk gemaakt.

Ook André had inmiddels keelpijn. Hij kreeg net als in ronde 1 een stormachtige aanval op zijn koningsvleugel in het konings-indisch voor zijn kiezen. Hij leek snel koppie onder te gaan maar probeerde veel verwarring op het bord te zaaien. Dat lukte en ondanks dat hij ergens mat in 2 (en in 1) miste (zucht), was het paard dat hij kado kreeg toch voldoende voor het volle punt. Zijn tegenstander mompelde iets van 'ik had het op 20 manieren kunnen winnen'. Tsja mijnheer, dat gevoel kennen we allemaal.

Vadim speelde volgens eigen zeggen een slechte partij. Misschien komt het door het veriles in ronde 6, of de rustdag die de kadans eruit haalde, maar hij gaf zichzelf gaandeweg weinig kans. Tot hij zag dat zijn tegenstander wat moe werd en versimpelende zetten deed. Hij lokte hem handig naar pat, wat de schade nog beperkte.

Stand na ronde 7 (met verschil t.o.v. ronde 6):
- Vadim: 4,5 uit 7 (+0,5), gedeeld 2e plaats (+1) en TPR 1640 (-1). Alle podiumplaatsen nog in beeld.
- Lazlo 2,5 uit 7 (+1), gedeeld 8e plaats (-1) en TPR 1307 (--). middenmoot lonkt
- André 3 uit 7 (+1), 7e plaats (+1), TPR 1574 (+75). 50% komt in beeld.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ronde 6: The blues marches in

In tegenstelling tot de rest van Nederland is hier de sneeuw weer vrijwel weg. Wel is het wat gladjes. Ook het schaken gaf veel glad ijs vandaag:
- Vadim overkwam iets wat hem zelden overkomt, maar André nog in ronde 2 was overkomen: echt gigantische voorstaan en al marcherend naar de overwinning de laatste stuiptrekking van zijn tegenstander te weinig aandacht geven. Na 5,5 uur schaken net dat foutje waardoor zijn tegenstander mat in 1 kon aantekenen. Dit is de reden waarom veel mensen ook niet van lange partijen houden en liever gaan bridgen of zo. Een fikse dreun, maar de andere topborden haalden een halfje, dus nog voldoende ruimte voor herstel.
- Lazlo overkwam deze ochtend wat veel mensen in deze tijd overkomt, en zeker ook veel schakers in Wijk aan Zee: hij werd ziek. Niet zo ziek dat hij af moest melden (wat dus echt veel gebeurt), maar gewoon niet fit en een griep die binnen komt marcheren. Wetende dat morgen de rustdag is, gaf Lazlo het een kans. En halverwege de middag meldde hij zich bij André: remise en hij ging naar bed. Goed gedaan man!
- André zelf mocht tegen een taaie schaker uit Woerden. Hij kwam lekker uit de opening en had geluk dat zijn tegenstander een blunder niet afstrafte, maar daarna deed André veel goede zetten, wat leidde tot een eindspel met op de damevleugel twee verbonden vrijpionnen en op de koningsvleugel twee losse pionnnen, tegen een drietal aaneengesloten pionnen van zwart. En beide een paard. Na 5 uur denk je dan: die pionnen gaan doormarcheren. Maar hoe hij ook rekende, hij zag het niet gebeuren en vreesde voor de tegenaanval aan de andere zijde. André nam enigszins teleurgesteld het remiseaanbod aan. Tijdens de analyse bleek dat hier op zich geen reden voor was, maar dat de voortzetting ook niet heel evident was en vele op zich logische zetten leidden gelijk echt tot een remisestelling. Dus tsja, dan maar (ingetogen) blij met de ratingpuntjes die het oplevert.

En meanwihile ontploffen de social media zo'n beetje over de h6 move waarmee Jorden van Foreest Nepo in de luren legt. Helaas vandaag niet in Wijk aan Zee.

Morgen kan het twee kanten opgaan: of we gaan de toerist uithangen in Amsterdam, of we gaan Lazlo in de ziekenboeg gezelschap houden. Vrijdag de volgende blog!

Stand na ronde 6 (met verschil t.o.v. ronde 5):
- Vadim: 4 uit 6 (+0), 3e plaats (-2)  en TPR 1661 (-128). Gewoon doorgaan, komt goed.
- Lazlo 1,5 uit 6 (+0,5), gedeeld 7e plaats (+1) en TPR 1307 (+45). Als ie niet ziek wordt, gaat dat vast een ongedeelde 7e plaats worden. Hoger wordt lastig (gat van 1,5 punt).
- André 2 uit 6 (+0,5), 8e plaats (--), TPR 1499 (+25). Plaats 6 is nog niet buiten beeld..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ronde 5: The return of the Lazlo

En ja hoor, daar is de sneeuw. Werkend Nederland staat massaal in de file. In WaZ een bescheiden laagje sneeuw en vooral een snerpende wind. Ideaal weer om binnen te zitten en de blaren op je hersens te schaken. Ook dit keer weer veel te beleven:
- Vadim kreeg eerst een wijze les van zijn bejaarde tegenstander die hij in ronde 3 had verslagen: Vadim kan aardig schaken, maar hij moest maar eens een goede leraar vinden die hem de theorie leert, dan haalt ie vast de 2000 een keer. Vadim mompelde dat hij die al had, maar dat was niet aan de goede man besteed. Vandaag verliep de partij van Vadim rommelig. Hij zag winstkansen die er bij goed spel van zijn Franse tegenstander niet inzaten. In een klassiek Vadimmeke trok Vadim zijn partij over de streep, met enig schaamrood op de kaken. Zijn tegenstander mompelde van alles en André deed zijn best om er wat van te begrijpen. André was een minuut of 5 aan het verzinnen hoe een pion in het frans heet. Bij het tonen van het stuk zei de goede man monter: un pion. Ah oui.
- Lazlo was wederom als eerste klaar. Dit keer speelde hij een rustige partij. Met 5 pionnen en een loper (aan de voorkant) voor Lazlo teen 5 pionnen en een paard zag zijn tegenstander het niet meer zitten en hij bood remise aan. Lazlo nam het aan, wetende dat hij wat beter stond. Nou ja, toch verdubbeling van het puntental.
- André mocht met zwart de Najdorf van stal halen die wit niet echt goed afhandelde. André kwam positioneel beter en bouwde allerlei dreigingen in. Zijn tegenstander wist de dreigingen af te wensen en er gloorde een lastig eindspel met best veel zware stukken op het bord en niet echt plannen aan beide zijden. Een vredespijpje werd gerookt.

Stand na ronde 5:
- Vadim heeft 4 uit 5 en staat gedeeld 1e in groep 6, nog steeds met 2 speler die vandaag ook geen fout maakten. Zijn TPR is nu 1789, wat natuurlijk uitstekend is. Een monsterscore hangt in de lucht.
- Lazlo blijft op de gedeeld 8e plaats, met 1 uit 5 en een TPR van 1262. Daar moeten wat harde winstpartijen bijkomen..
- André klimt door zijn remise naar de 8e plaats (ongedeeld), met 1,5 uit 5 en een TPR van 1474. Dit is een mooie opsteker, maar ook hier mag nog wel wat bij.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het streven is om vanaf vandaag een dagelijkse update van het reilen en zeilen van André, Lazlo en Vadim te geven tijdens het Tata Steel Chess toernooi, waar zij (naast de weekeind 4kamp) ook meedoen aan de 10-kamp. Vadim in groep 6, André en Lazlo in groep 7.

Ronde 1: valse start

De eerste ronde verloopt traditioneel rommelig vanwege allerlei mutaties in de inschrijving. André was niet blij dat hij moest gaan spelen in Hotel 'De Hoge Duin', op 10 minuten lopen van De Moriaan. Vadim was niet bij dat zijn verzoek om in groep 5 te gaan spelen niet werd gehonoreerd. Geruis waar schakers niet op zitten te wachten. Alleen Lazlo kreeg geen verrassingen. En zie, dat lijkt toch invloed te hebben op het resultaat:
- Vadim verprutste zijn opening en liep achter de feiten aan. Goed gevecht, maar lege handen.
- Lazlo trok ten strijde op zijn bekende woeste wijze. De aanval sloeg niet door, maar was goed genoeg om tot een remise te komen.
- André kreeg een zeer merkwaardige Braziliaanse tegenstander die van alles omgooide, in zijn denktijd de zaal uitliep (want hij had een aandoening waardoor dit moest), die zich regelmatig omkleedde en dan wel eens vergat welk kledingstuk waar hoorde. Zeer vriendelijk maar wel verwarring stichtend. Hij beweerde de eerste Zuidamerikaanse schaker in WaZ te zijn sinds 1938. Het zal. In de Najdorf deed hij wat maar weinigen tegen André doen: een woeste aanval met de pionnen op de koningsvleugel. André vond lang het juiste antwoord, maar miste toch ergens de boot en moest capituleren. (noot: deze Braziliaanse fratsenmaker staat na 4 ronden nog op 100%).

Ronde 2: Vadim herpakt zich

- Vadim rechtte zijn rug en speelde een fijne partij uit 1 stuk. Zijn tegenstander had geen kans.
- Lazlo kwam al na een uur of zo melden dat hij verloren had. Hij trekt wel heel snel ten aanval en dat gaat dus niet altijd goed.
- André speelde zijn tweede interland, nu tegen een Duitser. Leuk dat gepromoveerde Duitsers zo trots zijn op hun Dr titel. Maar dat is geen meester, wat meer passend is voor een schaker. André zette een verwoestende aanval op en het loperoffer betaalde zich goed terug. Volgens de engines stond ie ergens rond de +10. Maar o helse helaasheid, terwijl André niet twijfelde aan het punt maar vooral nadacht over de wijze waarop, leidde het kwaliteit dat hij vervolgens pakte tot een eerste verzwakking en de dameruil zelfs tot de nederlaag (waar een vol stuk for the take was). Een harde les. Moreel punt, maar wel in Duitse handen.

Ronde 3: De Stavenuiters
- Vadim forceerde een aanval die niet werkte. Hij kon zich met fraai spel herpakken, won en kwam zo in de subtop van de poule terecht.
- Lazlo viel weer te vroeg aan en verloor snel. Hij besloot om zijn zonden te overdenken tijdens een strandwandeling. Daar liep hij tot zijn grote verbazing aan tegen de familie Stavenuiter, die een dagje kwamen kijken in WaZ. Het goede nieuws: Son gaat volgend jaar ook meedoen. Wellicht is dit een stimulans voor andere Velpenaren (groot en klein) om ook mee te doen.
- André speelde een partij waarin hij achteraf steeds voor bleek te staan, maar aan het bord voelde dat zo niet. Wit zette veel druk op de f7 pion en André dacht in de 1e tijdnoodsfase dat hij moest forceren, want er anders van af zou gaan. Dit was een foute analyse, want er zat voor beiden geen duidelijk gevolg in. Remise was op zijn plaats geweest, het werd weer een 0.

Ronde 4: 2 uit 3!
- Vadim is inmiddels helemaal op stoom gekomen. Hij gebruikte zijn tijd goed en kwam door een trucje in de opening voor. Helaas liet hij zijn tegenstander ergens in de partij terugkomen, waardoor het nog spannend leek te worden. Maar met twee doorgebroken pionnen kon hij de partij toch weer over de streep trekken.
- Lazlo speelde dit keer veel rustiger en het werd ook gelijk een betere partij. In het begin maakte hij wel een foutje dat een pion kostte, maar hij ging rustig en goed schaken en kwam steeds beter te staan. En toen was het voor Lazlo helaas tijd tot die ene blunder die je altijd wel in het eindspel maakt (zie ronde 2 André; trouwens eigenlijk ook ronde 3) en hij moest capituleren. Dit vonden wij allemaal erg sneu, want hij liet goed zien uit een ander vaatje te kunnen tappen.
- André irriteerde zich nogal aan het gesmak en geslurp van zijn (eveneens nog puntloze) tegenstander, alsook het geritsel van tientallen boterhamzakjes in de zaal. Het lukte gelukkig om dit te blokken en hij ging aan de slag met zijn zoveelste geweigerde damegambiet. Het werd een best wilde  partij waarin André met zijn koningspionnen de binnenkomende loper en dame te lijf ging. Zijn tegenstander had het vast beter kunnen doen, maar André miste ook een eenvoudige combinatie tot kwaliteitswinst. Toch kreeg hij een pion kado en weer komt dat moment dat de eindfase goed moet worden aangepakt. En dit keer zag zijn tegenstander niet dat hij genadeloos had kunnen terugkomen. Na dit gelukkie maakte André het fraai af.

Dus samenvattend voor dit eerste blog
- Vadim heeft 3 uit 4 en staat gedeeld 1e in groep 6. Hij maakt zijn claim dat ie in groep 5 hoort te spelen volledig waar. Dan dat maar via promotie afdwingen dit jaar.
- Lazlo bungelt met 0,5 uit 4 onder in zijn poule, terwijl ie op rating in de top 3 zou moeten kunnen komen. Er zijn nog veel punten te winnen, dus hopelijk volgt de komende ronden herstel.
- André staat ook erg laag met 1 uit 4. Op basis van rating klopt dat wel (past meer in groep 8), maar op grond van vertoonde spel had er echt 1-1,5 punt meer in gezeten. Strategie voor eindspel, daar zit de potentiële winst (of beter: de reden tot verlies).

Geschreven op 22 januari 2019.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

MB schreef op 22 january, 2019:

Als Vadim zo blijft spelen krijgt hij een monsterscore.

Lazlo en Andre: tikkie bijschakelen!

Brent schreef op 26 january, 2019:

Lekkere geluksdag voor Lazlo. Op naar de 50%!

Nieuws

22/06 | Hans van Capelleveen clubkampioen

02/06 | Nout tweede plaats beste nieuwkomer IJSCO én derde ratingstijger

02/06 | Son wint IJSCO-Cyclus én is hoogste ratingstijger

21/05 | Laatste Schaakschool / IC seizoen: 28 juni

12/05 | Stappenratings 3e periode bijgewerkt [leden]

Kalender

« Jul, 2019 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Komende agendapunten:

Puzzel