menu
Vanwege het corona-virus zijn alle activiteiten van VSV opgeschort tot nader order (maar er worden plannetjes gemaakt...).

Dagelijks verslag NK ABC jeugd in Assen

Dag 7: Mag het licht uit
Polle van Arendonk (1755) was de laatste tegenstander van Vadim. Het Londens kwam weer eens op het bord, een lichte achterstand ook, alsook gemiste kans om terug te komen en gierende tijdnood. Kortom, deze partij ging vrij roemloos verloren en Vadim mopperde dat hij nu wel heel veel van zijn de afgelopen 6 maanden verdiende ratingpunten in 1 week had weggegeven. Maar monter zei hij vervolgens 'gelukkig komen er heel veel toernooien aan om het recht te zetten'. Zo is het en horen we het graag. Natuurlijk is een slecht resultaat niet leuk, maar er zitten voldoende aanknopingspunten aan om de weg vooruit te hervinden. Go go go.

In de middag deden Vadim en André mee aan het afsluitende blitztoernooi. Vadim haalde 3,5 en André 3 punten uit 6 partijen.

Bij de  prijsuitreiking ging de eerste prijs naar de winnaars van de pubquiz: De Incapabelen. En dat waren wij (samen met Sasa Albers, die toen al weg was). Met enige gêne schuifelden we naar voren. De foto's zwerven vast ergens op internet :)

Dat was het dan voor dit jaar.

Dag 6: Mayday
Een grauwe dag in mei, met af en toe een zonnestraaltje. Vadim mocht dus tegen de hekkensluiter en op voorhand verwacht je dan een punt. Na een wat afwijkende opening kwam Vadim met zwart positioneel wat achter te staan. De stelling van wit was iets gezonder, maar veel scheelde het allemaal niet. De computer zag natuurlijk wel wat betere zetten, maar ook die kwam niet veel verder. Hoe anders werd de situatie toen Vadim besloot dat het tijd was om gas te geven. Hij ging met zijn c-pion een doorbraak forceren en uw verslaggever vond dat te vroeg. En ook Stockfish liet de witte balk ontzettend oplopen. Vadim spendeerde veel tijd in het verzinnen van een list, maar die was er niet. Dus met tijdnood alle zeilen bijzetten om het te keepen. Wit deed nog een slechte zet die de hoop deed opleven, maar Vadim koos ook toen een pad dat niet tot de glorie leidde. Hij verloor de partij uiteindelijk kansloos en moet genoegen nemen met een bijrol in dit toernooi. 'Je hebt je best gedaan', 'je leert er in ieder geval veel van', 'het is jouw toernooi niet' en alle andere lieve steunbetuigingen werken dan even niet (maar iets anders ook niet hoor). Even tijd nemen om de emoties te verwerken en proberen de kop weer fris te krijgen voor de laatste ronde.

Dag 5: Bijltjesdag
Op dag 5 speelt de C jeugd twee partijen. Voor Vadim lag er dus veel in het verschiet en bij twee punten zou hij zo maar weer in het linkerrijtje kunnen terechtkomen.

Vadim had er duidelijk zin in en opende met het Londens tegen Mees de Heij. Al snel ging hij in een koningsaanval die er zeer gevaarlijk uitzag en dat ook was. Alleen, zoals zovaak, als je keuze hebt in hoe het af te ronden, is het niet altijd goed te zien wat de beste keuze is en of je sowieso eigenlijk wel keuze hebt. Vadim had een veel betere variant moeten kiezen om te winnen. Nu kon de koning ontglippen en zoals je op njsk.nl kunt lezen onder de wedstrijdverslagen, dan geef je zwart de kans om terug te komen. Dit buitenkansje greep zwart aan en verbijsterd zag Vadim zijn vrijwel binnengeharkt vol punt in een nare nul uiteenvallen.

En dan is het moeilijk om je op te laden voor de volgende partij. Deze was tegen Wahe Boghossian (1822). Al vrij snel kwam Vadim in een mindere stelling te staan en dit keer geen rollercoaster, maar gewoon langzaamaan geplet. Er valt weinig anders van te zeggen.

Met 2 uit 7 bevindt Vadim zich onderkant rechterrijtje.  Een stunt is dus niet meer in beeld. Maar nog twee keer een mooie pot spelen en er staat aan het einde van de week toch zo maar een fraaie score nog. Of dat gaat lukken? Morgen eerst maar eens aantreden tegen hekkensluiter Vincent Tiggelman (1439).

Dag 4: It's my party...
1 mei is natuurlijk een bijzondere dag, want het is de verjaardag van Vadim. Al 13 jaar lang. Hij is dus 14 jaar oud geworden vandaag. En had dat graag gevierd met een winstpot tegen Vladimir Bartels. Maar het liep niet goed. Vadim had zich voorbereid op een opening die niet op het bord kwam en de variant die wel kwam leverde verwarring op. Op zich knokte hij zich wel terug, maar het was toch te complex om te keepen. Een jammerlijke nul en even geven uitzicht op een goede klassering. Dat wordt morgen dus gewoon weer de beuk erin. Winnen van Mees de Heij (1524) en Vadim staat weer op 50%. Maar er is geen makkelijke tegenstander op dit toernooi. We gaan het zien.

In de avond dan maar ons vermaken met de pubquiz die wordt georganiseerd. Erg leuk. Morgen melden we de uitslag...

Dag 3: Als het niet gaat zoals het moet....

Na een prima nacht in het hotel, een heerlijk ontbijtje en een ferme wandeling door het Drentse landschap, leek Vadim helemaal klaar voor ronde 4. Toch kan je ook wel aan hem afzien dat het een zwaar toernooi is, alle 26 spelers kunnen van elkaar winnen, er zit geen makkie tussen.

De tegenstander van vandaag heet Lorin Arnold en heeft een rating van 1588. Op voorhand geeft dat kansen voor Vadim (met wit). Maar zie daar, de partij begint, gaat een tijd lang gelijk op, maar plots komt zwart op voordeel. Niet gelijk beslissend, maar natuurlijk ook niet wat Vadim ervan verwachtte.

Intermezzo: inmiddels had André zich ingeschreven voor het noordelijk snelschaaktoernooi dat die middag zou worden gespeeld. Hij scoorde 3 uit 9, wat min of meer in lijn der verwachting was. Saillant dat hij van de vader van Lorin verloor.

Na het snelschaaktoernooi was Vadim nog bezig. Hij had niet erg veel tijd op de klok (eufemisme) en zijn  tegenstander natuurlijk wel, maar zoals vaak weet Vadim dan zand in de raderen van zijn tegenstander te gooien. Ook nu en door een mindere zet van zwart stond het remise. Helaas volgde Vadim ook niet met de beste zet en zwart kwam weer voor. Maar op het niveau van 'de engine ziet dit, maar wie nog meer'.  Zwarts klok ging steeds harder tikken en hij had wat moeite om zijn focus op orde te houden. Hoe het komt weet ik niet, maar het lijkt erop dat hij zich tot focus dwong en daarbij de klok vergat. Want net als Vadim in ronde 2 ging nu zwart in ronde 4 ogenschijnlijk volstrekt onnodig door de vlag.

En wat mooi is het dan om te zien dat Vadim de eerste tijd vooral meelijdt met zijn tegenstander, om pas daarna te beseffen dat ie in dit knotsgekke toernooi momenteel op 2 uit 4 staat en op de gedeeld 10e-16e  plaats staat.

Vanavond eerst Fifa toernooi op de computer met de hele gang, tussendoor patat en doorgeefschaak/bughouse en vanavond gezamenlijk CL-avonturen van Ajax op groot scherm. Dat doet die organisatie hier heel goed.

Morgen wordt Vadim 14 jaar oud/jong. Hij mag dan met zwart aantreden tegen jarig en mag hij spelen met  zwart tegen Vladimir Bartels, die een rating van 1693 heeft. Nog een saillant detail: de namen Vadim en Vladimir zijn aan elkaar verwant.

Dag 2, deel 2: Retirer pour mieux revenir (-)
Om 14:00 ving de 3e wedstrijd aan, tegen Sven de Putter. Dat is dan zo'n wedstrijd die je moet winnen om niet vroegtijdig de lol in een toernooi te verliezen. Dat hoeft natuurlijk niet en dat hebben we eerder bij NK's gezien (na 0 uit 3 pardoes 3 uit 6), maar toch. In een gesloten Siciliaan met zwart raakte Vadim een kwal achter en het zag er zorgelijk uit. Stockfish vond het geen groot drama, maar zag ook geen groot tactisch vernuft, en de tijd tikte zoals altijd flink door. Waar Vadim weer eens onder de 5 minuten bedenktijd sukkelde, had zijn tegenstander nog ruim een half uur. De ervaring leert dat we ons dan niet per se zorgen hoeven te maken, behalve op een NK. Nu was het wel zo dat de stukken van Vadim veel actiever stonden. Toen hij met loper en toren de pion op g2 voor de koning bedreigde, stond wit voor een lastige keuze: doorharken in een gevaarlijke maar mogelijk winnende aanval, of consolideren door die pion te gaan stutten met het paard. Retirer pour mieux revenir was de keuze, maar dat was ook de kanteling in de wedstrijd: Vadim wist het paard zodanig op te jagen dat de kwaliteit werd teruggewonnen. Dit was in een zeer pittige stelling waarin wit het waarschijnlijk beter had kunnen doen, maar zeker niet evident. Zwart (Vadim) deed ondertussen op increment steeds wel de juiste (of bijna juiste) zetten en wit leverde veel tijd in op zoek naar het juiste pad. Dat bleek niet gevonden te worden en de chess24 balk sloeg steeds verder uit in het voordeel van Vadim. Hij was oppermachtig met zijn loperpaar tegen de toren van wit en het was een kwestie van tijd voordat zwart zou gaan promoveren. Wit gaf op en Vadim kon zijn 1e punt noteren. Hij was aanvankelijk teleurgesteld over het feit dat ie achter was gekomen in de eerste helft van de partij. Tsja, dat overkomt Ajax in de CL de laatste tijd ook.

Op Koninginnedag 1 wedstrijd, tegen Lorin Arnold (1588). Aanvang 13:00, live te volgen op diverse platforms. O ja, en vanavond natuurlijk nog die andere wedstrijd, ook live te volgen in het hotel :)


Dag 2, deel 1: schaken is wreed
Deze ochtend na een heerlijk ontbijtje in het hotel naar de speelzaal. Tuurlijk de toegangsbadge in de hotelkamer laten liggen, maar dat was zo opgelost. Nadat de partij aanving ging André naar Deventer voor werk. Helaas kon de partij niet gevolgd worden, maar een appje van Hanna was duidelijk: verloren. Snel de partij er even bijgepakt en tsjonge tsjonge tsjonge: Vadim heeft een meesterlijke partij gespeeld en stond een tijdlang op +6 of meer volgens Stockfish. Een loper kon worden veroberd, maar toen hij dat met de dame deed, bleek dat niet binnen die +6 variant te horen. Dan had het via tussenschaak en slaan met pion gemoeten. Door wat onnauwkeurigheden kwam de partij weer in remisestelling. En toen gebeurde iets wat we niet van Vadim kennen: hij ging pardoes door zijn vlag. Hij wilde Tb8 doen, zag dat Db8 mogelijk beter was en rekende iets te lang door. Die Vadimmetjes, het blijven duiveltjes.

Enfin, Vadim zit wat in de mineur. Twee ijzersterke partijen en toch lege handen. Moet het blazoen oppoetsen tegen Sven de Putter (1517).


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na een goede voorbereidingsperiode, met een paar goede toernooiresultaten (Leiden en Delft) en natuurlijk evenzo goede resultaten in de SOS- en KNSB-competitie, met als hoogtepunt kampioenschap Velp 1, is het dan nu zover: Het NK ABC jeugd in Assen is begonnen en Vadim doet mee bij de C jeugd. Hij staat als 20e gerankt (waarbij kanttekening dat dit op FIDE is, wat voor veel Nederlandse schakers minder representatief is), maar is gebrand op een zo hoog mogelijke klassering. Uw verslaggever is erbij en zal een day-to-day verslag op de site van onze mooie vereniging plaatsen. U kunt alles natuurlijk ook live volgen op www.njsk.nl.

Dag 1: De opening

Na een gezellige autoreis kwamen we 10 minuten voor de sluiting van de inschrijving aan op de speellocatie. Dat is voor ons doen heel mooi op tijd. Veel handjes schudden en dan wachten op de openingsrituelen, die altijd te lang duren. Onderdeel hiervan was dat de jarigen van deze week naar voren moesten komen om toegezongen te worden. Daar hoorde Vadim bij, maar of ie er nou echt blij mee was. En toen ook nog groepsfoto's op het bordes van het hotel. Voor het nageslacht.

Iets na 2-en ving het toernooi toch aan. Vadim speelt met zwart tegen de sterk groeiende en op papier iets sterkere Roger Labruyère (1835). Maar Vadim groeit ook sterk. We gaan het zien.

En we hebben het gezien. Een Sveshnikov partij waarbij Vadim een pion achter kwam maar wel compensatie had in de vorm van actiever spel. Op een gegeven moment deed wit het mindere g3 en Vadim stond voor een lastige keuze: La6 of Lg4. Het laatste zou de partij in Vadim's (klein) voordeel hebben gekanteld, het eerste deed dat niet en langzaam maar zeker werd de stelling slechter en ging de klok harder tikken. Verlies.

Waar deze partij de plaatsingslijst volgde, was dat op veel andere borden niet: de topfavorieten lieten nogal wat punten liggen. Dat is voor het toernooi mooi. Maar de consequentie voor Vadim is dat hij nu morgen mag aantreden tegen Duncan Klaren, die een rating van 1920 heeft.

Vanavond eerst maar een een smakelijk hapje eten en het welkomstdrankje van het hotel nuttigen. Tot morgen!Geschreven op 28 april 2019.

Reacties

Reageren kan enkel als je ingelogd bent.

Nieuws

01/05 | Op 1 mei 13.00-15.30 Vadim in NK jeugd Online

24/02 | Puzzel mat in 2 in het Ledengedeelte

23/02 | Zes jeugdleden geslaagd voor de Stappenexamens !

15/02 | Velp 1 wint met 7-1 van Elster Toren 1

12/01 | Son wint met 3 uit 3 weekend Wijk aan Zee

Kalender

« Jun, 2020 »
madiwodovrzazo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


Komende agendapunten:

Puzzel